Actueel

Geen ruimte voor doemdenkers

13:39

Na een lekker dagje buitenspelen sta ik in een restaurant in mijn woonplaats om een afhaalmaaltijd te bemachtigen. Zoals tegenwoordig op veel plaatsen hangt ook hier een fors bemeten beeldscherm.

Na een lekker dagje buitenspelen sta ik in een restaurant in mijn woonplaats om een afhaalmaaltijd te bemachtigen. Zoals tegenwoordig op veel plaatsen hangt ook hier een fors bemeten beeldscherm.

 

In een restaurant vind ik dit over het algemeen vreselijk, maar als je kiest voor een take-away is er wel mee te leven. Tot zover de beschrijving van de scène. Waar het mij om gaat is dat tussen de snelle beelden van een onduidelijke Amerikaanse serie met regelmaat reclamefilms voorbij komen, waaronder een prachtige commercial van Delta Lloyd. Mooie opnamen van flitsende zeilboten, quotes van Nederlandse olympische zeilers en bijna van het scherm af spattende golven. Nu interesseert mij alles wat met varen heeft te maken. Niet zo vreemd dus dat de beelden mijn aandacht trekken. Opmerkelijker vind ik dat een paar kinderen gefascineerd naar het beeldscherm staren. Lisa en Lobke herkennen ze; Pieter-Jan, wat langer in beeld, is ook geen onbekende. Over Marit is wat meer discussie, maar die zit in het filmpje dan ook in een roeitoestel op de sportschool.

Wie wil er met mij zeilen?
Wachtend op mijn bestelling moet ik denken aan een oproep op een prikbord in het clubhuis van een Noord-Hollandse watersportvereniging. Een jongen van een jaar of elf liet weten dolgraag te willen zeilen, en was op zoek naar zeilmaatjes. Het was aandoenlijk te zien hoe zijn verlangen om het water op te gaan jeugdig onbeholpen was verwoord. Van een heel andere orde was de bijeenkomst in Lelystad, een paar weken geleden, waar enkele enthousiaste zeilers de mogelijkheden presenteerden van een Nederlandse deelname aan de komende editie van de Volvo Ocean Race. Ook daar trof ik een ongekend enthousiasme aan. Met zoveel gedrevenheid zal er straks ongetwijfeld een Nederlandse vlag wapperen op een van de boten. Nee, bij mij krijgen die doemdenkers, die beweren dat zeilen in Nederland niet meer leeft, geen poot aan de grond. Ik zie immers zoveel succesvolle initiatieven die het tegendeel aantonen. Dit beeldscherm en die enthousiaste kinderen zijn daar slechts één voorbeeld van.

Cees van Dijk,
hoofdredacteur

Gepubliceerd in Zeilen 9-2012

Last modified: 24 augustus 2012
Sluiten