Actueel

Fonteinkruid neemt af

09:23

De overlast door fonteinkruid in het Markermeer wordt minder. Het is bekend dat het fonteinkruid na de zomer afsterft. De losse, dode planten drijven dan veelal naar lagerwal, waar ze verrotten en zo uiteindelijk verdwijnen. Een nadeel van dit proces is dat het gepaard gaat met een nare geur.

“Het is al jaren zo dat rond deze periode van het jaar het probleem afneemt, maar ook nu is het nog oppassen geblazen. Het is namelijk zo dat op sommige plaatsen zich hele velden met dat afgestorven fonteinkruid bevinden. Ook dat is absoluut niet prettig om doorheen te varen,” vertelt Geert Dijks, directeur van de HISWA-vereniging.

Vervelend probleem

“Een aantal weken terug had ik er nog vaak mee te kampen dat allerlei fonteinkruid om de kiel en het roer hing,” vertelt zeiler Thomas. “Tegenwoordig heb ik gelukkig veel minder last hiervan.”

Afgelopen weken werden er meerdere plaatselijke gebieden gemaaid door lokale instanties. De plekken die dus níet werden uitgekozen om onder handen genomen te worden, komen nu op natuurlijke wijze af van het lastige probleem.

Erik Scholten, havenmeester van de Grashaven in Hoorn, merkt dat het aantal klachten met betrekking tot het fonteinkruid afneemt. “Dat kan natuurlijk komen doordat het vakantieseizoen achter de rug is. Maar het is ook heel logisch dat het door de waterplanten komt, want het is bekend dat ze rond deze tijd vergaan.”

Foto: Studio Nijkerk/Robert Koelewijn

Last modified: 27 september 2017
Sluiten