Actueel

Eindelijk geld voor betere waterkwaliteit Grevelingen

08:00

Op het oog is het water in de Grevelingen uitzonderlijk schoon. Het is in ieder geval kraakhelder. Toch leeft er niet veel deze Zeeuwse wateren. De Brouwersdam aan de zeezijde en de dam bij Bruinisse aan de oostkant zorgen ervoor dat het water letterlijk doodstil staat. Aan die slechte waterkwaliteit wil minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) wat veranderen: zij trekt 75 miljoen euro uit om het water in de Grevelingen vaker te kunnen verversen. Het plan bestond al jaren, maar nu is er eindelijk geld uitgetrokken voor daadwerkelijke aanpak.

Geen zuurstof

Het water in de Grevelingen staat dermate stil, dat het broodnodige zuurstof de onderste waterlagen niet bereikt. Daardoor leeft er niets meer in die lagen. Volgens boswachter William van der Hulle verergert het probleem naarmate de jaren vorderen. “Tien jaar geleden lag het zuurstofloze water – waar de vissen niet in kunnen leven – nog op twaalf meter diepte,” zegt Van der Hulle in een interview met de NOS. “Dat is nu gestegen naar zes meter. Of na een warme zomer zelfs wel eens drie of vier meter.” Door de zuurstofloosheid krijgen zwavelbacteriën diep in het meer de kans om te vermeerderen. De weinige zuurstof die nog aanwezig is, wordt door deze bacteriën opgebruikt.

Zeekant van de Brouwersdam. (c) ANP

Beter mengen

Het plan van de minister voorziet in twee of drie extra openingen in de Brouwersdam, bovenop de bestaande sluis. De Brouwerssluis werd in 1978 gebouwd om het huidige probleem te verhelpen. De huidige doorlaat is echter te klein, waardoor het zeewater alleen lokaal een positief effect heeft op de flora en fauna in het Grevelingenmeer. De nieuwe openingen moeten voldoende water door kunnen laten om het hele meer in beweging te brengen, zodat de waterlagen mengen en het meer wordt ververst. Van een volwaardig getijdengebied is geen sprake: het getijdeverschil zou maximaal 50 centimeter moeten worden.

Groter plan

De 75 miljoen euro die wordt besteed aan het verbeteren van de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer maakt deel uit van een groter plan om de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland te verbeteren. Ook het water in de Eems en Dollard behoeft verbetering volgens de minister.

(c) ANP

Buitenom?

Op de steigers wordt ook gespeculeerd over de mogelijkheid om, als men toch bezig is, een jachtensluis aan te leggen. Een dergelijk idee is niet nieuw. Al bijna tien jaar geleden werd daar ook over gesproken. Toen raamde men de kosten voor een schutsluis op 70 miljoen euro. Bijna evenveel als dat er nu voor de extra doorlaten is gereserveerd. Vooralsnog lijkt een extra verbinding met de Noordzee dus niet waarschijnlijk.

Het Grevelingenmeer werd in 1971 afgesloten van de Noordzee als onderdeel van de Deltawerken, om Zeeland te beschermen tegen het wassende water.

 

 

 

Last modified: 7 maart 2018
Sluiten