Actueel

Eeuwenoude nautische boekhandel L.J. Harri zet koers naar Rotterdam

Amsterdam verliest na 290 jaar een bekend baken voor zeevarenden.

18:28

L.J. Harri, de legendarische nautische boeken- en kaartenwinkel, verdwijnt na 290 jaar uit Amsterdam. De eeuwenoude winkel trekt op 1 januari 2022 de deur van de historische Schreierstoren definitief achter zich dicht en verhuist naar zusterbedrijf Observator in Rotterdam.

“Het is met een bloedend hart dat we dit doen.”, vertelt Klaas Jan Hoeve, sinds tien jaar de beheerder van L.J. Harri. “Maar de mensen komen niet meer langs. Parkeren kost een vermogen en onze leveranciers hebben moeite om ons te bereiken. Daarnaast heeft de stad plannen die onze bereikbaarheid niet ten goede komen: werkzaamheden aan de Prins Hendrikkade, twee bruggen over het IJ, het verwijderen van de Cruise Terminal. Grote boten kunnen straks niet meer aanleggen in de stad. We lopen daardoor heel wat toeristen mis.”

Stil in de winkel

Ook door corona en het beëindigen van de HISWA in de RAI bleef het stil in de winkel. “Online doet de winkel het heel goed. Er zijn dagen dat ik me een breuk loop naar de post. Maar de mensen komen niet meer naar de winkel om een kaart te kopen. Dat heeft ons doen nadenken. Kunnen we niet beter verhuizen naar een plek die praktischer is? Een online winkel houden kan overal.”

De Schreierstoren in Amsterdam

Een plek met veel geschiedenis

Toch is het maar moeilijk voor te stellen dat de Amsterdamse snoepwinkel voor watersportliefhebbers straks niet meer gehuisvest is in de Schreierstoren. Het voormalige stads-scheepskantoor kent een lange maritieme geschiedenis. Ooit was de toren de vertrekplaats van vele VOC-expedities. De Engelse zeevaarder Henry Hudson vertrok hier met het schip Halve Maen richting New York en de Hudsonrivier. “Hier in de kelder, waar nu het VOC café zit, startte de Italiaanse glasblazer Leonardo Jiovanni Harri in 1730 het bedrijf L.J. Harri. Daar repareerde hij de nautische instrumenten van scheepslui en VOC-kapiteins. We hebben nog een van zijn octanten. Er zit veel geschiedenis in deze ruimte.”

Mark Slats over de vloer

Voor zeilers was de Schreierstoren een geliefde plek om te snuisteren tussen de maritieme boeken, zee- en binnenwaterkaarten, navigatie-instrumenten en het nautisch antiek, dromend van verre reizen. En om die dromen concreet te maken. “Zelf kwam ik hier 35 jaar geleden voor het eerst, toen ik  op zoek was naar een sextant voor mijn wereldreis. Nu draai ik hier zelf al tien jaar mee”, gaat Klaas Jan Hoeve verder. “Ik heb veel leuke herinneringen aan deze plek. Zeilers komen hier naartoe om met ons grote reisplannen bespreken. Mark Slats heeft hier de cursus Astronavigatie van Dick Huges gevolgd. Heel verrassend toen bleek dat hij de Golden Globe Race wilde zeilen.”

Naar Rotterdam

Snuisteren en reisplannen uitstippelen kan straks ook op de nieuwe locatie in Rotterdam, waar zusterbedrijf Observator is gevestigd. De winkelruimte wordt iets kleiner, maar het assortiment blijft uniek in West Europa. “Op naar nieuw elan, naar moderne stadscultuur, naar een bruisend havenleven en naar een zeer goed bereikbare winkel op het Noordereiland.” Nog tot 31 december is de winkel aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam te bezoeken, daarna wordt alles naar Rotterdam gesjouwd. Tot die tijd kunnen klanten heel wat boeken en nautische instrumenten overnemen tegen aantrekkelijke verhuisprijzen. De webshop die beide winkels al delen wordt vanaf 1 januari 2022 ruim uitgebreid.

En wat met de Schreierstoren? Klaas Jan Hoeve: “Een nieuwe invulling is nog niet bekend. In het bestemmingsplan staat dat de Schreierstoren een nautische bestemming moet krijgen, maar het is nog maar de vraag wie dat kan invullen. Alle watersportwinkels zijn intussen allemaal de stad uit.”

Alle afbeeldingen (c) L.J. Harri

 

Tags: Last modified: 29 oktober 2021
Sluiten