Actueel

Commissievoorzitter Klipperrace overleden door noodlottig ongeval

18:30

Het lichaam van de man dat vrijdagavond uit het water van de Compagnieshaven in Enkhuizen werd gehaald, is van de 73-jarige Jan Smit. Smit was afkomstig uit Haarlem en was sinds 2005 commissievoorzitter van de Klipperrace. Volgens de politie is een misdrijf uitgesloten en is de man door een noodlottig ongeval in het water terechtgekomen.

Vermist

Vrijdagavond op 10 mei 2019 is het lichaam van Jan Smit gevonden in het water naast zijn kajuitjacht in de Compagnieshaven. Hij was na een vergadering met de Commissie Enkhuizer Klipperrace van plan om op de boot te overnachten. Hoe hij in het water terecht is gekomen, is onduidelijk. De volgende ochtend werd Smit door zijn vrouw als vermist opgegeven, waarna de KNRM hem is gaan zoeken. Smit was al overleden toen hij op de wal werd gehaald.

Aan het roer

(c) Sven Timmann

Jan Smit was een bekende in de zeilwereld. In de jaren 70 voer hij met tjalk Het Wakend Oog vanuit Muiden met gasten. Begin tachtiger jaren voer hij jarenlang mee als vaste bemanning van het Jan Bakker-skûtsje Hollandse Nieuwe. Smit was daar aan boord als technische man verantwoordelijk voor veel innovaties en stond als tacticus altijd voor en tijdens de start aan het roer.

Klipperrace sinds de jaren 80

De Haarlemmer was actief lid van Zeilvereniging Almere en werd eind jaren 80 betrokken bij de organisatie van de Klipperrace. In 2005 werd hij hier de commissievoorzitter. Hij leidde ook jarenlang de wedstrijden en was daarnaast verantwoordelijk voor de meting van de schepen, de handicberekening en de uitslagverwerking.

Jan Smit staat bij velen bekend om zijn liefde voor de zeilsport en de chartervaart.

Ons medeleven gaat uit naar zijn familie, vrienden en nabestaanden.

Omslagfoto: Dirk-Heine Hofstede/CC BY-SA 2.0

Tags: , Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten