Actueel

Cokezeiljacht onderschept, Nederlandse bendeleider gearresteerd

16:00

De Spaanse politie heeft op 8 oktober een zeilboot op de Atlantische Oceaan geënterd. Aan boord vond de politie duizenden kilo’s coke. Naar eigen zeggen hebben zij een bende cocaïnesmokkelaars opgerold die zou worden geleid door een 60-jarige Nederlander. De politie omschreef de operatie als “buitengewoon gevaarlijk” vanwege de stormachtige weersomstandigheden en de staat van de zee in dat gebied, circa 900 kilometer ten noorden van de Azoren. In de Tweet in dit artikel kun je een video van de actie bekijken.

Agenten van de Spaanse politie werkten tijdens de operatie met een douane-surveillanceschip van de belastingdienst en in samenwerking met onder meer de Britse NCA, OFAST Frankrijk, de DEA, DIRAN (Colombia) en de Nederlandse politie. In het ruim vond de Spaanse Nationale Politie grote witte pakken met naar schatting 2500 kilo cocaïne. Een verdere zoektocht leverde nog eens 500 kilo op. Inmiddels is het schip naar Vigo gesleept. Volgens de politie is het een van grootste drugsvangsten op een ‘narcojacht’ ooit geweest.

60-jarige Nederlander

Gelijktijdig met het enteren van het zeiljacht werden ook woningen binnengevallen. De 60-jarige Nederlander is hierbij gearresteerd in Mijas, een plaats ten zuidwesten van Málaga. Het onderzoek van de Spaanse politie richtte zich eind 2019 op een criminele organisatie, gevestigd in Campo de Gibraltar en Costa del Sol. Zij hield zich bezig met de smokkel van grote ladingen cocaïne via boten. De politie onderzocht daarbij voornamelijk zeilboten die voeren tussen de Costa del Sol en Gibraltar. De drugsbende zou aanvankelijk met een ander schip hebben willen varen, maar kocht vanwege storingen het zeiljacht genaamd Goldwasser. Twee (Latijns-)Amerikaanse personen zouden aan boord van het cokezeiljacht zijn aangehouden.

Omslagfoto: Outisnn/CC BY-SA 3.0

Tags: Last modified: 26 oktober 2021
Sluiten