Actueel

Bootveilingen: buitenkans of gedoe?

Bieden op een droom

11:11

Voor weinig geld een heel mooi jacht op de kop tikken: we dromen er allemaal van. Online vind je meerdere bootveilingen die deze droom lijken waar te maken. Maar is het echt zo’n buitenkans? Of betaal je misschien te veel door enthousiast overbieden of een gemiste kijkdag?

Met een dampende kop filterkoffie neemt André Sistermans op een vrijdagavond plaats achter de computer in zijn werkkamer. Vanavond gaat hij een boot kopen. Althans, dat hoopt hij. De Alphenaar heeft nog tien minuten. Hij logt in op de veilingsite en bekijkt voor een laatste keer de foto’s van zijn droomboot. In zijn achterhoofd klinkt toch nog een vertwijfeld stemmetje: “Weet ik het zeker?” Maar de aflopende teller twijfelt niet en de nul komt onverschrokken dichterbij. In de laatste minuut toetst André zenuwachtig zijn bod in. De tijd stopt. En nu? Hij kan alleen maar afwachten.
Een boot kopen of verkopen: de meeste mensen schakelen een jachtmakelaar in, of zoeken zelf via Marktplaats of Botentekoop. Maar een alternatief om niet over het hoofd te zien is de bootveiling. Niet langer gebeurt dit in een zaaltje door een bordje in de lucht te steken – tegenwoordig speelt zich alles online af, vanachter je eigen computerscherm. En dat maakt het veilen makkelijk en efficiënt, maar ook nog steeds spannend.

Niets staat vast

“Begin september verkochten we een Dehler 47,” vertelt Wim Schimmel van Schipveiling.nl. Buiten Nederland staat dit veilinghuis beter bekend als Yachtbid.com.
“Het jacht stond al twee jaar voor 195.000 euro te koop.
De veiling sloot op 203.000 euro.” Heel vaak komt het overigens niet voor, dat je een boot boven de marktprijs verkoopt, zegt de veilingspecialist er aan de telefoon eerlijk bij. Maar als het wel gebeurt, is het leuk.
Want de prijzen op veilingen kunnen alle kanten opschieten. Je kunt er boten op de kop tikken voor bedragen ver onder de marktconforme prijs. Maar als er veel bieders zijn die tegen elkaar opbieden, schiet de prijs juist omhoog. Wat vaststaat, is dat niets vaststaat. “Bij iedere boot gaat het anders,” licht Schimmel toe. “Maar over het algemeen, als ik alle vierhonderd boten die we hebben verkocht op een hoop gooi, ligt de gemiddelde verkoopprijs 10 tot 15 procent onder de marktwaarde.” Daar komt voor de koper overigens wel nog 18 procent ‘opgeld’ bij om de veiling te betalen, waar bij Bootveiling.com nog 21 procent btw over wordt gerekend.

Zeilen 12/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilentot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto: © BITSANDSPLITS – ISTOCK
Tekst: Noah Moeys

Last modified: 23 november 2023
Sluiten