Afgelopen weekend testten twintig leden van VWV de Pieterman de eigen reddingsvesten tijdens een workshop in de haven van Marina Volendam. Dit deed de vereniging in samenwerking met Schröder Watersport. Zeilen sprak met de initiatiefnemer en bestuurslid van VWV de Pieterman, Hans Stuij. Wat was het doel, hoe ging het en wat was opvallend? En ook nog twee tips!
Wat was het doel van de middag?
“Het doel van de workshop ‘Survival at IJsselmeer’ was duidelijk: bekend raken met je eigen spullen in geval van nood. Met deze oefening wordt hopelijk het gevoel van paniek voorkomen doordat je nu al een keer het moment hebt ervaren. Door middel van de workshop raakten de mensen bekend met de eigen reddingsvesten en hoe dat voelt in het water. Ook gingen we oefenen hoe je met een opgeblazen reddingsvest en natte kleren in een reddingsvlot kunt klimmen.”
Hoe verliep de workshop?
“Ik heb alleen maar lovende kritieken gehoord. Iedereen was laaiend enthousiast. De workshop verliep erg goed en de sfeer was ongedwongen. De weersomstandigheden waren ook ideaal en het water was niet te koud. Iedereen had zo zijn eigen leermomentjes. Er was bijvoorbeeld een stel dat heel mooie en dure reddingsvesten had. Tijdens de oefening kwamen zij erachter dat hun vest over een erg groot drijflichaam beschikt. Dit zorgde ervoor dat zij lastig het vlot in kwamen, want het klimmen werd hierdoor erg moeilijk. Anderen constateerden weer dat ze de kruisbanden misten bij hun vesten waardoor deze omhoog kropen.”
Wat was opvallend?
“Wat mij opviel is dat er heel veel mensen rondvaren met verschillende soorten reddingsvesten, maar dat zij niet goed weten hoe deze werken. Dit geldt nog veel meer voor de vlotten. Ik ben van mening dat zaken die te maken hebben met veiligheid een ondergeschoven kindje zijn. We geven veel geld uit aan een boot, maar vervolgens wordt er bespaard op de veiligheid.”
Tips:
“Probeer altijd droog in je vlot te komen. Lanceer het vlot, trek dit naar de boot toe en stap erin. Als je eerst in het water terechtkomt, kan dit ervoor zorgen dat je onderkoeld raakt. Tijdens de workshop hadden we de HELP- en de HUDDLE-houding geoefend om onderkoeling te beperken. De deelnemers kwamen erachter dat deze technieken zeker werken. Verder zeg ik: spring eens in het water met je reddingsvest. Ik snap dat je niet je reddingsvlot te water gooit, maar een paar tientjes ertegenaan gooien en met je reddingsvest te water springen kan best. Oefen dit dan met kleding aan en niet alleen in je zwembroek of bikini. Zo zeilen we immers ook niet…”
Lees ook: Overlevingstips bij onderkoeling
Last modified: 11 juli 2018