Zeemanschap

Zeilers redden vijf drenkelingen en hebben belangrijke boodschap

Wat als we nou wél buitenom waren gegaan?

16:53

Nietsvermoedend varen Koos Meijer, zijn vriendin Hale, en vrienden Saskia en Michel op zaterdagmiddag 27 augustus van Lemmer naar Enkhuizen. Op een gegeven moment zegt Koos gekscherend tegen zijn vriend: “Ik wist niet dat ze orka’s hadden op het IJsselmeer”. Op datzelfde moment weet Koos al dat er iets niet pluis is en pakt Michel de verrekijker. Wat hij dan ziet is een omgeslagen open zeilboot met vijf drenkelingen. Koos vertelt aan Zeilen was er gebeurd is en heeft daarbij ook een serieuze boodschap.

“Eigenlijk zouden we over zee van Lauwersoog naar Hoek van Holland varen, maar we besloten toch om binnendoor te gaan wat ook leuk is,” zegt Koos. “Eenmaal door de sluis bij Lemmer zeilen we onder vol tuig met 5 Beaufort richting Enkhuizen. Op dat moment zagen we de omgeslagen boot. Als een speer haalden we de zeilen naar beneden. Mijn vriendin bleef op de uitkijk staan, want je bent zo je positie kwijt. Saskia en Michel zorgden voor reddingslijnen. Tijdens het benaderen richting de omgeslagen boot, en zicht op de lijzijde zagen we pas de mensen aan de omgeslagen boot hangen. Er lag van alles in het water en dat wilde ik niet zelf in mijn schroef krijgen, want dan zijn we nog verder van huis. Toen we de goede positie hadden, haalden we de twee kinderen en de vrouw aan boord en vervolgens bij de tweede manoeuvre de derde man en bij de laatst manoeuvre de laatste man.
Eerder was er al een melding gemaakt van de situatie maar doordat er een foute locatie was doorgegeven, zochten de reddingsdiensten niet op de juiste plek… dit bleek achteraf.”

Onderkoeld en in shock

“De drenkelingen hadden gelukkig zwemvesten aan en zo’n half uur tot drie kwartier in het water gelegen. Het water was 22 graden, desondanks waren er toch een paar onderkoeld geraakt en ook enigszins in shock door de hele gebeurtenis. Nadat de drenkelingen bij ons aan boord waren, hebben we gevraagd hoe zij zich voelden en of ze medicijnen nodig hadden. Vervolgens lichtten we de Kustwacht in en gaven onze positie door. Na zo’n tien à vijftien minuten was de KNRM bij ons. Zij hebben de drenkelingen opgepikt en aan land gebracht. Deze vrijwilligers hebben perfect werk geleverd. Later hebben we elkaar nog ontmoet in Enkhuizen.”

Wat als we wel buitenom waren gegaan?

“Ergens in de verte voer een klipper, maar die schipper had het vijftal nooit opgemerkt. Het is echt een geluk dat wij langs voeren. Wat als we nou wél buitenom waren gegaan? Het zou mooi zijn als iedereen goed om zich heen kijkt op het water. En onderneem actie als je wat ziet en draai niet je hoofd weg. Let goed op bij wat je doet en oefen eens met de bijzondere manoeuvres die erbij komen kijken. Zorg ook goed voor jezelf en je eigen opvarenden als je die aan boord hebt, breng hen niet in gevaar. Dit soort zeemanschap vind ikzelf trouwens de normaalste zaak van de wereld en ik hoop dat velen er net zo over denken.”

Wat er precies op zaterdagmiddag 28 augustus is gebeurd, is momenteel nog niet duidelijk.

Tags: Last modified: 8 september 2022
Sluiten