Zeemanschap

Verse vleeshap aan boord

22:55

 Het luchtdichte conservenblik bestaat in ons land al ruim 150 jaar. Lange tijd was verpakken in blik – naast glaswerk – de enige mogelijkheid om bereid voedsel lang te bewaren. Steeds meer producten, zoals groen- te, fruit, vis, vlees en complete maaltijden vinden in de negentiende en twintigste eeuw inge- blikt hun weg naar het winkelschap. Eten uit blik hoort er gewoon bij, aan wal en op het water.

Vleesconserven

Met de komst van nieuwe verpakkingsmethodes, de koel- vriescombinatie thuis en koelkastjes op 12 volt of cam- pinggas voor onderweg neemt de algemene vraag naar blikconserven vanaf de jaren zeventig sterk af. “Daardoor bleef er bij de supermarkten vooral van het aanbod in gevarieerde vleesgerechten uit blik niet veel meer over”, weet vlees- en conserveringsspecialist Albert Gerritsen van Drie Beste Slagers (DBS) uit Apeldoorn. Hij vervolgt:

“Al sinds de oprichting van DBS in 1985 produceren we naast onze vleeswaren ook vleesconserven. Weliswaar op kleinschalig niveau, maar de vraag naar kwalitatief hoog- waardige vleesgerechten uit blik blijft altijd bestaan in nichemarkten zoals de watersport, bij expedities en bui- tenlandse missies van defensie. Ik sta er elke keer weer van te kijken waar onze blikken allemaal naartoe gaan.”

Maatwerk

DBS biedt vijftien verschillende vleesgerechten in blikken met een inhoudsmaat van een halve of één liter. Voorbeel- den zijn gebraden vlees in jus, zoals runder- en varkens- lappen, en vlees in saus, zoals babi pangang of rundergou- lash. Verder zijn speciaal gekruid varkensvlees voor bami en nasi, een aantal kipvarianten en een Veluws wildpotje verkrijgbaar. Ambachtelijke gehaktballen en hamburgers ontbreken vanzelfsprekend niet op de bestellijst.

De prijzen van de DBS vleesgerechten liggen tussen 5,28 en 6,94 euro voor halveliterblikken en tussen 7,91 en 10,58 euro voor éénliterblikken. DBS blikt ook aan- geleverde gerechten in.

Proeven

Ondanks hun slechte ervaringen bij het proeven van de maaltijden in Hotcans (zie Zeilen 11/2010) zijn schipper Bert Joosse en de driekoppige bemanning van Stella bereid enkele vleesgerechten van DBS op structuur en smaak te beoordelen. Op het menu staan hamburgers, gehaktballen, saucijsjes, runderlapjes en rundergoulash. Het algemene oordeel mag er zijn: alle producten scoren een dikke voldoende. “Je ziet dat hier zorg aan is besteed. De smaak is bijzonder goed. De netto inhoud is beter dan je zou verwachten, gewoon mooie grote stukken vlees. Uitgelekt wijst de weegschaal bij de literblikken bijna 800 gram aan. We hadden slechts twee aanmerkingen: de hamburgers waren wat aan de flauwe kant en de jus van de gehakt- ballen was een beetje zurig, waarschijnlijk door de nootmuskaat. De rundergoulash is een echte aanrader. Bijna sterrenrestaurant waardig!”, oordeelt Bert Joosse.

Last modified: 22 april 2021
Sluiten