Zeemanschap

Rolfok vast

22:52

Een vriend van me zeilt alleen met zijn jacht van twaalf meter naar Medemblik. Het waait windkracht vijf. voor de haven wil hij zijn voorzeil inrollen. Dit gaat steeds stroever, totdat verder rollen niet meer mogelijk is. De reserveval blijkt bij de masttop mee te rollen.

terugrollen blijkt ook niet meer mogelijk, de zaak zit muurvast. Hij strijkt het grootzeil en maakt ook de schoot van het voorzeil los om het met de hand om de voorstag te kunnen rollen. vanwege de harde wind lukt het niet om het klapperende zeil om de voorstag te trekken. Wat nu? De haven invaren met een los klapperende fok en dan maar zien of je zonder schade kunt aanleggen?

Ineens krijgt hij een ingeving. als je een volledig rondje vaart met het schip, dan is ook de rolfok een slag opgerold. De oplossing is dus om twintig rondjes met het schip te draaien om de fok geheel weg te krijgen. Na deze actie kan hij de opgerolde fok met een band vast- zetten en veilig de haven invaren. later moest er nog wel iemand de mast in om de vallen te ontwarren.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten