Zeemanschap

Onder de douche

22:55

Een zoute tocht gehad? Of een heel seizoen op het zoute water gevaren? Voordat uw zeilpak en reddingsvesten de winterberging in gaan, is het verstandig ze af te spoelen met zoet water. Zout kan namelijk de coating en de poriën aantasten.

Omdat zout ook vocht blijft aantrekken, kunt u volgend seizoen het idee hebben dat uw pak alsmaar lekt. En dat is bijzonder onaangenaam. Spoel uw pak dus goed af onder de douche of in bad. Vergeet daarbij niet de binnenkant en de zakken. Laat het zeilpak – ook de zakken – daarna goed drogen, voordat u het weghangt voor de winter.

Ook uw reddingsvest moet u afspoelen met zoet water. Haal het CO2-patroon eruit en verwijder het zouttablet. Blaas het vest op en spoel het dan goed af. Laat het vest een paar dagen opgeblazen liggen, zodat u meteen kunt checken of er geen lekkages zijn. Vervang het zoutpatroon na een zeilseizoen en controleer of het CO2-patroon nog voldoende gas bevat. Op het patroon staat gegraveerd hoe zwaar het moet zijn. Met een brievenweger kunt u dit redelijk nauwkeurig nameten.

Laat ook het reddingsvest goed drogen, voordat u het opbergt voor de winter.

Last modified: 22 april 2021
Sluiten