Zeemanschap

Nu in Zeilen: Van passagier naar bemanningslid

09:00

Jasper Themans is een gelukkig man: hij vond niet alleen een nieuwe liefde, ze stapt ook nog eens graag aan boord. Na enkele tochtjes laat ze zich ontvallen dat ze wel zou willen leren zeilen. Dat laat Jasper zich geen twee keer zeggen. Hij leent redactieboot Zoef voor een leerzame week op het water.

“Ik wil leren zeilen.” Dat is duidelijke taal van mijn liefje Yvette. Ze heeft al vaker op mijn boot meegezeild, aan het roer gestaan en een schoot aangetrokken. Of juist laten vieren. Steeds vaker zonder instructies. Ook steeds vaker op het juiste moment. Maar nu is het tijd voor meer. Ze heeft ambities om langere zeiltochten te gaan maken. Met mij. En ik heb uitgelegd dat daarvoor een bemanningslid nodig is, in plaats van een passagier. Sowieso heb ik voor mezelf al eerder uitgevogeld dat ik een beetje moet opletten met passagiers, en niet alleen aan boord. Een vorige liefde is tijdens de relatie bij wijze van spreken op de achterbank gaan zitten en bleek enige tijd later al uitgestapt te zijn, terwijl ik nog druk bezig was om ons in dommemannenmodus naar de afgesproken bestemming te chauffeuren. Achteraf vermoed ik dat ze ook nog stiekem aan de handrem trok; het schoot niet op. Samen zeilplezier beleven was al lang daarvoor gesneuveld. Kortom, geen passagiers in mijn leven en geen passagiers mee op zeilreis.

Basisingrediënten

Hoog tijd voor een gezamenlijk plan om Yvette tot bemanningslid te promoveren. In essentie zijn daar Boot, Boek, en Behulpzame zeilinstructeur voor nodig. Nu heb ik, niet geheel toevallig, ervaring als zeilinstructeur. Dat deel is geregeld. Voor de theorie krijgt Yvette van mij de Leidraad voor kajuitjachtzeilers. De boot is een ander verhaal. Mijn kajuitcatamaran ligt weliswaar zeilklaar, maar voldoet niet geheel aan de wensen voor de eerste zeillessen. Kiriwiri is een toerboot met een hele rustige zeegang; de twee lange ondiepe kieltjes en de roeren aan flinke skeggen maken het schip bijzonder koersvast. Fijn voor lange zeiltochten, zeker op groot water – maar voor de beginnende zeiler ontbreekt de directe reactie op elke roer- of schootbeweging. Ik moet dus op zoek naar een bootje dat een directer zeilgevoel geeft.

Zeilen 07/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Op welke manier leert Yvette het beste? Waaruit bestaat het ‘tweede praktijkblok’? Wat houdt ‘dingesjoker’ in? Vindt ze het wel of niet fijn om de baas aan boord te zijn? En uit welk vervolg bestaan de verdere zeillessen? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Jasper Themans
Tekst:  Studio Minke Themans

 

 

Last modified: 18 juli 2021
Sluiten