Zeemanschap

Nu in Zeilen: Grab bag voor noodgevallen

09:00

“Iedereen zijn paspoort inleveren.” Voordat je zee kiest, gaan de belangrijkste persoonlijke zaken en communicatiemiddelen met wat extra mueslirepen in een grab bag: de waterdichte tas voor noodgevallen. Professioneel opstapper en zeezeiler Wim Douma heeft al heel wat grab bags gezien. Wat moet er sowieso in de tas?

Wat neem je mee als je midden op zee je schip moet verlaten? Het is standaard de laatste vraag van mijn veiligheidsrondje, een briefing voorafgaand aan elke nieuwe reis, bij voorkeur vóór de koffie. Onder het genot van een koek of lekker stuk taart komen dan de antwoorden los.
Het gebeurt gelukkig niet vaak dat je daadwerkelijk je schip moet verlaten omdat het zinkt. Je overlevingskansen zijn het grootst als een boot nog drijft, maar als een schip niet meer te redden is, biedt een reddingsvlot uitkomst. Zo’n vlot is vaak uitgerust met een klein noodpakket.

Van levensbelang

Afhankelijk van de fabrikant en het type is de inhoud daarvan vaak beperkt en ontbreekt voldoende water en voedsel. Een eigen grab bag is daarom van levensbelang. Deze tas of ton bevat een essentiële aanvulling op het noodpakket. Afhankelijk van het vaargebied en de bemanning bevat die de sleutel tot zelfredzaamheid, zolang hulp nog onderweg is.
Van alle instructies blijft het zelf samenstellen van een noodpakket misschien wel meest onderbelicht. Een goede grab bag is maatwerk en dus voor elke reis en bemanning anders. Wat neem jij mee op je volgende tocht?

Zak, ton of tas?

Een grab bag kent vele verschijningsvormen. Veelgebruikt is de waterdichte zak met oprolbaar handvat, een zogenaamde dry bag, gemaakt van pvc en verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen. Vrijwel alle fabrikanten van reddingsmiddelen hebben een grab bag in het assortiment.

Zeilen 06/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Van welke drie factoren hangt de precieze inhoud van de algehele veiligheidsuitrusting af? Waaraan voldoet een goede grab bag? Waarom vraagt elk vaargebied om een andere strategie? Waarom  is het goed om een checklist te gebruiken op basis van verschillende categorieën? En wil je tips uit de praktijk te weten komen? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Foto: Wim Douma
Tekst: Wim Douma

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten