Zeemanschap

Etiquette (2)

22:54

In Zeilen 5/2008 schreven we over vlagvoering. Het leverde een aantal reacties op.

Enkele aanvullingen:

-De nationale vlag wordt gevoerd van 08.00 uur tot zonsondergang of tot 21.00 uur als de zon later ondergaat.

-De nationaliteit van de eigenaar is bepalend voor de vlag, dus ook op een huurschip van een Nederlandse eigenaar of Nederlands verhuurbedrijf wordt de Nederlandse vlag gevoerd.

-De verenigingsvlag of standaard wordt gevoerd zolang het jacht in gebruik is ñ en de eigenaar aan boord is ñ dan wel zijn afwezigheid van zeer tijdelijke aard is. De standaard mag ook ís nachts blijven waaien. Tijdens wedstrijden wordt hij niet gevoerd.

-Ook is er de eigenaarsvlag. Deze is rechthoekig en heeft nagenoeg dezelfde hijslengte als de verenigingsvlag. Een eigenaar kan deze zelf ontwerpen of laten ontwerpen. De eigenaarsvlag wordt uitsluitend gevoerd als het jacht is afgemeerd en wel in het stuurboordwant onder de zaling. Het is een teken dat de eigenaar aan boord is en bereid is bezoek te ontvangen.

Menzo Bunge

 

U stelt dat een jacht de vlag van het land van de eigenaar voert. Dat is juist. Wie schetst echter mijn verbazing dat ik in hetzelfde nummer van Zeilen een advertentie tegenkom van een platbodem met de Friese vlag achterop. Friesland is geen land, maar een provincie.

Fred de Koning

 

De Friese vlag, en overigens ook de Europese vlag, zijn geen natievlaggen. Dat klopt. Het is echter niet aan ons om een oordeel te vellen als zeilers of adverteerders andere vlaggen op hun boot voeren.

Marjolein Brandt

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten