Zeemanschap

Beatrice schokvrij afgemeerd

22:56

At Bijlsmit en Beatrijs van Westerop hebben een nieuwe ligplaats in Uitdam. Hun stalen Kotter Beatrice ligt vlakbij de ingang van de jachthaven. Vanuit de box hebben ze mooi uitzicht over het Markermeer. Voorheen lagen hier geen jachten en dat vonden ze wat vreemd. Zo’n leuk plekje.

Beatrijs: “Totdat er een harde zuidoosten wind stond en de binnenrollende golven via de haveningang keurig naar ons plekje kaatsten. De Beatrice lag te steigeren als een wild paard. We wilden echter deze box niet opgeven, ondanks het aanbod van de havenmeester om wat verder naar binnen te komen liggen. Na enkele dagen vonden we een oplossing. Om te beginnen timmerden we twee houten keggen op de palen, zodat de achterlijnen niet naar beneden kunnen zakken.

Daarnaast maakten we een speciale lijn die we de Beatros noemen. Het is een lange lijn die we vanaf de steiger op de middenbolder beleggen. Op 1.50 meter van de lus op de steiger splitsten we een korte lijn die we op de kikker op het voordek beleggen. De korte lijn loopt parallel aan de steiger. Aan elk boord leggen we zo’n Beatros en doordat we optimaal gebruik maken van de rek in de lange lijn, samen met de dwarslijn, is het schip in staat de bewegingen af te maken. De Beatrice rukt niet meer aan de bolders op de steiger.”

De Beatrice ligt bij binnenrollende golven met behulp van de zelfgemaakte Beatros rustig in de box en rukt niet meer aan de bolders op de steiger.

Tags: Last modified: 9 april 2021
Sluiten