Navigatie

Droogvaren op radar

22:58

Veilig navigeren op radar doet u niet zo maar even. Kennis en ervaring zijn een vereiste. Kunt u die opdoen achter de computer? Zeilen neemt de proef op de som met de test van twee radarsimulatoren.

09-10 : Radarsimulatoren : droogvaren op radar : Foto 1

Droogvaren op radar

Het aanbod van radarsimulatieprogramma’s voor de pc is beperkt. Het in Seattle gevestigde Star- path biedt het programma Radar Trainer 3 als download op internet aan. Het Engelse bedrijf Lightmaster levert op cd-rom het programma Radar Training Simulator 2 en de ANWB introduceerde begin dit jaar eveneens op cd-rom het programma Radarsimulator. Na installatie van het laatstgenoemde pakket blijkt dat de ANWB het Engelstalige programma van Lightmaster één- op-één heeft overgenomen. Wel is een eigen Nederlands- talige handleiding toegevoegd, deels in de vorm van in- gesproken animaties. Strikt genomen is er dus keuze uit slechts twee programma’s.

Starpath

Het downloaden van Radar Trainer 3 (26 Mb) verloopt – na het doorlopen van de aanschafprocedure – heel vlot. Via een e-mailbericht ontvangt u het vereiste registratienummer en ook een code om het ruim 240 pagina’s tellende boek Radar for Mariners met de bijbehorende Elibra Reader te downloaden. RT3 draait op alle Win- dows versies en de installatie neemt maar enkele minuten in beslag.

De minimale beeldschermresolutie bedraagt 1024 x 768 pixels, maar de grafische vormgeving dateert van 2003 en oogt niet echt spectaculair. Zo ontbreekt de aanblik van een echt radarfront. Het pakket richt zich overduidelijk op het vergroten van de theoretische kennis en bewijst dat met een zeer uitgebreide hoeveelheid informatie achter hulpmenu’s, een uitgebreid lesboek (tutor) en zes- tien oefensituaties met bijbehorende zeekaarten.

Instellingen

De kwaliteit van de kaarten verschilt sterk, variërend van de weergave van enkele kust- en dieptelijnen tot een compleet kaartbeeld. Voor de vaaroefeningen kunt u kiezen of u met een klein, middelgroot of zeer groot (motor) schip vaart. Koers en snelheid stelt u in met een achttal ‘drukknopjes’. Het monochrome radarscherm lijkt op de ouderwetse CRT (cathode ray tube – kathodestraalbuis) en presenteert groene echo’s. Het beeld is erg synthetisch met alleen maar scherpgerande echo’s, wat in de praktijk zelden of nooit voorkomt.

Het instellen van helderheid, contrast, gain (versterking), tune (afstemmen) en golf- of regenonderdrukking kunt u niet oefenen. Wel instelbaar zijn de range (bereik) tussen 0,25 en 12 mijl, vaste afstandringen, variabele afstands- ring en een elektronische peillijn. Er is keuze uit drie modes: boeg boven, koers boven of noord boven. Ook in een getijdenfunctie is voorzien. De weersomstandigheden zijn volgens de handleiding ook te beïnvloeden, maar een instelvenster is niet te traceren. Het berekenen van een CPA (closest point of approach – kortste naderingsafstand) is op deze simulator nog helemaal handwerk. Een zwevende peillijn/variabele afstandring of mini arpa (automatic radar plotting aid), waarover veel radars tegenwoordig beschikken, is niet voorhanden. Wel kunt u een trail (echospoor) aanzetten. U kunt schakelen tussen kaartbeeld in combinatie met een klein radarbeeld of al- leen een groot radarbeeld.

Oefenen

In een pop-up venster leest u de bedoeling van een oefening met instructies en verwijzingen naar de theorie. Een duidelijke volgorde of opbouw in de oefeningen lijkt in eerste instantie niet aanwezig, maar door de tutor te volgen, vindt u die uiteindelijk wel. Het meegeleverde boek is een echte aanrader, het staat boordevol duidelijke uitleg, tips en trucs. Wie lezen op het beeldscherm lastig en het boek printen te veel werk vindt, kan voor 4,60 euro, inclusief verzendkosten op amazon.co.uk een hardcopy bestellen. RT3 zelf kost 149 dollar (circa 105 euro).

Lightmaster/ANWB

De prijs voor het Lightmaster programma Radar Training Simulator 2 bedraagt, inclusief verzendkosten, 55,95 Pond (circa 65 euro) en dat is meer dan de prijs voor de ANWB-versie (59,95 euro). Deze versie heeft ook nog eens een klein, maar verhelderend boekje (inlay) en als belangrijke extra in het Nederlands ingesproken anima- ties die met Windows Media Player bekeken en beluisterd kunnen worden. Het programma draait onder Windows-2000, XP, Vista en 7, dat deze maand op de markt verschijnt.

Beeld

De registratiecode vindt u op een sticker in de verpakking. Ook dit pakket laat zich probleemloos installeren. Bij het opstarten blijkt direct dat Lightmaster een volle- dig op de praktijk gerichte benadering heeft gekozen. Naar keuze verschijnt een monochrome lcd-radar of een groene crt-radar op het scherm, inclusief een herkenbaar radarfront met realistische toetsen en knoppen. Voor een passend ‘apparaat’ is een beeldscherminstelling van 800 x 600 of 1024 x 768 pixels noodzakelijk. Om een optimaal radarbeeld te krijgen, moet u, net als aan boord, eerst de gain (versterking), tune (afstemming) en golf- of regenonderdukking goed instellen. In aparte vensters regelt u de koers en snelheid van uw schip en selecteert u de oefening die u wilt doen. Een kaart van het vaargebied vindt u in de exercise manager. Ook getijde, windrichting, windsnelheid, regen en golfhoogtes kunt u hierin instel- len. De kaarten geven alleen kust- en dieptelijnen aan. De meeste functies waarover een moderne radar be- schikt, zoals een zwevende peillijn/variabele afstand- ring en mini arpa-functie zijn in het programma terug te vinden.

De animaties geven een zeer duidelijke uitleg en zijn in een prettig tempo ingesproken. Wel haperde het laden van de filmpjes in de Windows Media Player enkele ma- len. Er zit een duidelijke volgorde en opbouw in de oefeningen.

Conclusie

Met beide programma’s raakt u beter vertrouwd met de principes van radar. Wanneer u geen moeite hebt met nautisch en technisch Engels en echt alles over de theo- rie van radar wilt weten, is het Starpath-pakket met de RT3 simulator en het degelijke naslagwerk beslist geen slechte keuze. Zeker in grafisch opzicht verdient het Lightmaster-programma meer het predicaat ‘echte simu- lator’. Ook de radarbediening is natuurgetrouw nagebootst. De Nederlandstalige handleiding met de ingesproken animaties vormt zeker een pluspunt.

Voor beide programma’s geldt dat in een tijdperk waarin alleen nog maar radarapparatuur met monochrome en kleuren lcd-schermen worden aangeschaft een simulator met een jaren tachtig crt-scherm eigenlijk niet meer kan. Ook de bezitter van een plotter met blackbox radar, die het radarbeeld over de kaart kan projecteren, zal behoudens een flink stuk theorie niet veel wijzer worden.

Tags: Last modified: 8 april 2021
Sluiten