Vaartest

Scangaard 26: vertrouwd klassiek

08:41

Het Zeilen-testteam stapt aan boord van de Scangaard 26. Een echte retro-klassieke langkieler. Hoewel de wind nihil was, kregen ze de vaart er best in.

Scangaard 26Toen de Hanse Groep twee jaar geleden de productie van Dehlers definitief uit Freienohl aan de Roer verhuisde naar de Hansestad Greifswald in het verre noordoosten van Duitsland bleef er een harde kern van zeer ervaren botenbouwers over. Ze weigerden te verhuizen. De werf bleef achter als een kaalgeplukte kip die zijn veren moest terugvinden. En die veren kwamen er. De tot SQ-Freienohl Yachts omgetoverde werf begon zelf boten te ontwikkelen en trok opdrachten aan voor de bouw van rompen en dekken. Zo kwam ook de Duitse tak van de Finse werf Degerö uit bij de oude Dehler-bouwers. Het aan de Schlei gevestigde Degerö Yachts GmbH onder leiding van Alex Berg gaf opdracht voor de rompen van twee retroachtige klassieke s-spanten. De Scangaard 21 kwam in 2008 op de markt en de grotere zus in het voorjaar van 2013. Op de afgelopen Hiswa te Water was de langkieler voor het eerst te zien in Nederland.

Eerste aanblik

We staan in Workum bij Beute Scandinavian Yachts, de dealer in de Benelux van onder andere de Scangaard 21 en 26. Voor ons ligt bouwnummer twee in spiegelglad water. De typische herfstmist drijft nog als een dikke wollige deken op It Soal. Geen ideale omstandigheden om een kleine s-spant met een lange kiel en aangehangen roer te zien steigeren. “Eerst maar een kop koffie”, stelt dealer Rob Beute voor. Binnen ligt de kleinere Scangaard 21 op een trailer. De sierlijke lijnen van een ronde buik en licht gekromde zeeg en een niet overdreven maar zeker klassieke overhang van zowel de boeg als de spiegel veranderen bij elk standpunt. Telkens als we de boot lijken te hebben doorzien, verschijnen er weer nieuwe lijnen; een prachtig schouwspel dat al in 1943 is getekend en gebouwd door Abeking Rasmussen in Bremen, voordat het door Alex Berg aan de moderne tijd werd aangepast.

De Scangaard 26 is doorontwikkeld uit deze kleine elegante dagzeiler en bedoeld voor zeiltochten met een paar overnachtingen. De romp, het dek, de spanten en de stringers zijn gemaakt volgens respectievelijk hand-lay up en vacuüminfusiemethoden om een geheel van sandwichconstructies met corecell, PVC-schuim, balsahout en hechthout als kern te verkrijgen. Elk deel krijgt de meest passende kern voor de specifieke taak en belasting.

Onderdeks zijn vier slaapplaatsen, twee in de punt en twee hondenkooien. De optie van natte cel of keukenblok offert alleen één slaapplek op. “We richten ons op zeilers die af en toe comfortabel de zee op willen, maar ook zonder vrees voor ondieptes op de binnenwateren willen varen. En ze hoeven niet bang te zijn voor de vooroordelen van velen dat het klassieke s-spant en de lange kiel louter wrijving en waterverplaatsing veroorzaken. Dit bootje zeilt als een speer! Bovendien maakt het hijsoog in de kielconstructie het geheel ook nog eens gemakkelijk trailerbaar”, aldus Rob.

Lees de gehele vaartest van de Scangaard 26 in Zeilen 2.

 

Fotografie: Rob Bonte

Tags: , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten