Vaartest

FarEast 18: zakformaat kajuitzeiler

08:30

Far East 18 aan de windOntworpen door twee Nederlanders en afkomstig van een Chinese werf. De Far East 18 is eigenlijk een snelle open boot, maar dan met een dak erop.

Specialist in composietbouw

De Chinese Far East-werf liet met de Far East 26 haar kunde in composietbouw zien. De grootste Optimist-bouwer ter wereld had zich alvorens de jachtbouwmarkt te betreden reeds bekwaamd in kleine boten en in vacuüminfusie. Hoewel we toen in bouwnummer een soms onorthodoxe of ronduit slordige oplossingen tegenkwamen, bleek het vooroordeel over de vermeende slechte Chinese kwaliteit absoluut niet terecht. Zeker niet waar het constructie betrof. Met die gedachte in het achterhoofd zeilden we ook op een van de eerste bouwnummers van de Far East 18. Het slechts achttien voet lange kajuitzeiljachtje biedt weinig ingewikkelds. Een polyester en glasvezel romp, een mast, set zeilen, een roer en een kiel. Maak kiel en roer ophaalbaar of wegneembaar, zet er een kajuit op en voilà, je hebt een trailersailer.

Als een open boot

Far East 18 onder spiBij aankomst in Lathum gaan we direct het water op. We zeilen op de Giesbeekse Plas, een oude bocht van de IJssel . Het is fris, maar stralend weer, het water is glad en het waait zo’n vijftien knopen. Met slechts 5,80 meter aan boot aan de vingersteiger is de boot kleiner dan, maar even zwaar als een polyester Valk. De vracht zeil die het tuig van de Far East omhoog houdt, is overigens een stuk meer: 16 vierkante meter voor de polyvalk, tegen 22 vierkante meter voor de Far East. 420-zeiler Hidde Veeneman zeilt mee ter assistentie. De lange helmstokverlenger, de joystick, suggereert dat dat de boot ook in je eentje gemakkelijk te varen moet zijn. Met de verlenger in de hand kan de stuurman tot tegen het kajuitschot zitten.

Is uw interesse gewekt? De volledige test van de Far East 18 leest u in het maartnummer van Zeilen. Krijgt u hem nog niet op de mat, dan kunt u Zeilen 3/2014 los bestellen via www.zeilen.nl/losse-nummers

De video van de boot kunt u zien bij de Far East 18 pagina in onze botendatabase op www.zeilen.nl/boottesten/far-east-18

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten