Vaartest

Dufour 360 GrandLarge: Rasechte toerboot

08:35

Een kind kan de was doen. De Dufour 360 GrandLarge is gemaakt voor comfortabel zeilen. Rust hem uit met stuurautomaat, rolgrootzeil, keerfok en elektrische
ankerlier en je zeilvakantie kan niet meer stuk.

Dufour 360 GrandLarge Olivia (c) Laurens Morel

Trouw blijft het Franse Dufour Yachts comfortabele toerjachten afleveren, ondanks dat het merk begin 2018 werd overgenomen door de catamaranbouwer Fountaine Pajot. Het duurde even voordat de Dufour-werf haar relatief behoudende romplijnen veranderde in de al eerder ingezette trend van breedkonterij. Die relatief sierlijke en behoudende lijnen, die doorgaans gunstig uitkomen in zeegang, konden we zeer waarderen. Een paar jaar later was de bedrijfsleiding in Perigny echter ook om: er verschenen modieuze kimmen in het achterschip. Dat ziet er immers racy en modern uit. Rond diezelfde tijd werd er ook afscheid genomen van de performance-lijn van Dufour. Nog voordat Fountaine Pajot de portemonnee trok, werd er een heel nieuwe Dufour Catamaran-serie geïntroduceerd.

Varen zonder deuk in de portemonnee

Succesmodel GrandLarge bleef. Op deze derde generatie GrandLarge is het comfort nog steeds aanwezig, zo ondervinden we tijdens de vaartest van de Dufour 360 GrandLarge. Ook de kimmen zijn er nog steeds. In vergelijking met voorganger 350, die in 2015 werd geïntroduceerd, is met name het dek aangepakt. Want waarom de romp verbouwen als die goede prestaties levert? Iets proberen te verbeteren dat uitstekend functioneert, kost alleen maar geld. En dat is nu net waar zowel werf als klant eigenlijk niet op zitten te wachten. Een Dufour koop je omdat je wil varen, maar dat in de portemonnee niet al te hard wil voelen.

Kind doet de was

Met een kleine windkracht 4 varen we op een mooie nazomerdag de box uit bij Lemmer. De testboot is geen standaard model. Alle opties om het zeilen zo zorgeloos
mogelijk te maken zijn toegepast: elektrische ankerlier, keerfok, rolgrootzeil en stuurautomaat. Bovendien varen we me  de standaardkiel van 1,55 meter diep, waardoor we ons ook over de diepte niet heel veel zorgen hoeven te maken. Ook een 29 pk motor valt nog onder de opties.

Zeilen 12/2018

Wil je weten wat er verder in de vaartest staat? Je leest het in Zeilen 12/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel of download hier de vaartest.

Beeld: Laurens Morel
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten