Onderhoud & klussen

Vinylbekleding herplakken

Lees het plan van aanpak

11:11

Kleine moeite, groot plezier. Veel klussen aan boord zijn niet ingewikkeld, als je maar de juiste materialen, gereedschappen of aanpak hebt. Dit keer: loslatende vinylbekleding herplakken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen editie 10/2021 
Tekst: Olav Cox

De binnenzijde van Urgje is voorzien van vinylbekleding met een schuimrug. Het schuim egaliseert de ruwe polyester ondergrond en het vinyl is eenvoudig schoon te houden, voelt prettig aan en helpt ook nog eens tegen condens. Helaas is de schuimrug uit 1979 inmiddels volledig verpulverd, waar­ door het vinyl loshangt en het schuimstof regelmatig rond stuift. Er zijn zo te zien al eens pogingen gedaan om de bekleding plaatselijk terug te plakken, maar door de schuimresten houdt dat niet goed.

Wat nu? Vinyl eruit, lijmresten grondig verwijderen en alles schilderen? Het oude vinyl als mal gebruiken om nieuwe, goed passende bekleding te maken van vinyl of tapijt? Of het oude vinyl hergebruiken? Deze laatste optie blijkt gezien de nette staat van het vinyl haalbaar en ook het betaalbaarst.
Plan van aanpak: alle loslatende vinyl­ bekleding eruit, met een harde borstel en een plamuurmes de schuim­ en lijmresten verwijderen en dan het vinyl zonder de schuimrug terug plakken met transparante contactlijm. Het vinyl tegen de wand wordt daarbij alleen bovenlangs vastgeplakt. Dit scheelt veel lijm met bijbehorende lijmlucht en maakt het eenvoudiger om de lange stroken vinylbekleding te positioneren. Voor wat betreft de contactlijm nog een dingetje: je kunt behoorlijk dizzy worden van de oplosmiddelen. Zorg dus voor veel ventilatie en als het even kan een goed masker, of kies voor een contactlijm op waterbasis.

1. De schuimrug van de vinylbekleding is vergaan. De bekleding in de punt hangt al naar beneden.
2. Het kost weinig moeite het vinyl verder los te trekken. Achter de bekleding is de groenkleurige polyesterhars van de huid zichtbaar.
3. Onder het gangboord achter is te zien dat iemand al eens een vergeefse poging heeft gedaan om het vinyl met dotjes witte kit terug te lijmen.
4. Het verpulverde schuim stoft enorm, zowel bij het lostrekken van de bekleding als bij het weg borstelen van het schuim – vooraf de boot goed leeghalen dus.
5. De stofzuiger maakt overuren; al het schuimstof verdwijnt in de zak. De schuimresten op de achterzijde van het vinyl laten zich prima verwijderen met een oude afwasborstel.
6. Een blik lijm is goedkoper dan een spuitbus en je eindigt ook niet met een interieur vol resten spuitlijm. Twee blikken Bison Kit-contactlijm zijn in ons geval voldoende.
7. Met een platte kwast breng je lijm aan op beide oppervlakken; laat die dan voor het aandrukken eerst even drogen en uitdampen. Vergeet niet om goed te ventileren!
8. De voorpiek oogt na twee dagen werk een stuk netter. De vinylbekleding zit weer goed vast en stoft niet meer.
9. Ook achter zit alle bekleding weer op zijn plek, uiteraard met hier en daar gebruikssporen, maar dat mag ook wel op een bootje uit 1979.

Omslagfoto en foto’s: © Olav Cox
Tekst: Olav Cox

Tags: Last modified: 23 augustus 2024
Sluiten