Onderhoud & klussen

Wat ging er stuk op jouw boot? 

Van lummelbeslag tot relatie

11:11

Stuk gegaan

Een eigen boot staat garant voor heel veel prachtige zeilmijlen, maar ook: gedoe. Regelmatig gaat er wel wat stuk aan boord. Tientallen zeilers deden het afgelopen jaar hun verhaal in Zeilen, over wat er aan boord stuk ging en hoe het weer goed kwam. Ruim een jaar na de start van deze serie Stuk gegaan maakt auteur Michiel van Straten de balans op. En hij is op zoek naar nieuwe verhalen! Wat ging er bij jou aan boord stuk (en hoe redde je jezelf uit die situatie)? Vertel het ons op info@zeilen.nl of laat een reactie achter. 

Stuk gegaan

Geen gescheurde zeilen

Michiel van Straten: “Van alle elementen die stuk zijn gegaan aan boord, werd de motor het meest genoemd. Opmerkelijk toch, voor een zeilvloot? Gaskabels, zuigers, dieselpompen, koelsystemen, pakkingen, uitlaatspruitstukken, startmotoren, oliepompen: kan stuk, ging stuk. Gelukkig ging er ook van alles kapot aan zeiltuig, zou je bijna denken. Van stagen tot lummelbeslag tot lieren tot gennakerspriet. Gescheurde zeilen zijn nog niet genoemd; te gewoon, waarschijnlijk.”

Vakantie stuk

“Het besturen van de zeilboten blijkt ook nogal eens problemen op te leveren. Talrijk waren de verhalen over problemen als een verloren schroefas, een wegdrijvend roerblad, diverse problemen met stuurautomaten, en een kapotte keerkoppelingkabel. Maar ook zonder werkende plotter (waterschade) kan het lastig besturen zijn. Bij één inzender ging de hele vakantie stuk, door een opeenstapeling van haperingen (verdwenen schroef, water in de saildrive, en ook nog de frigo kapot).”

Originaliteitsprijs

“De originaliteitsprijs gaat echter naar de zeilster die met ons wilde delen dat aan boord haar relatie stuk was gegaan. Dapper. Het goede nieuws: alle genoemde problemen zijn uiteindelijk opgelost. Over die relatie ben ik niet zeker.” 

Omslagfoto: Klaas Wiersma

Tags: Last modified: 5 april 2023
Sluiten