Onderhoud & klussen

Schoon schip in de zomer

22:57

Uw boot kan in de zomer behoorlijk vies worden als u er niets aan doet. Spinnenwebben in de haven, vogelpoep, zand, vuil en stof zijn niet fijn voor de onderdelen op de boot. Maak uw boot regelmatig schoon, dan houdt u het bij. Zoet water is hiervoor eigenlijk de beste en simpelste remedie.

Zorg dat u de boot in het voorjaar goed in de was hebt gezet, dat scheelt een hoop vuilaanslag gedurende de zomer. Na een weekend varen het dek putsen en schrobben met zoet oppervlaktewater is dan vaak al voldoende. Eventueel kunt u nog wat groene zeep of een bootshampoo gebruiken.

Spinnen- en vogelpoep zijn lastig te verwijderen vlekken. Maar het loont de moeite ze zo snel mogelijk aan te pakken, als u ze ziet. Als u de vlekken laat zitten, zijn ze steeds moeilijker te verwijderen. Ze kunnen bijvoorbeeld uw huik blijvend aantasten.

Zorg dat zand en vuil uw beslag niet kunnen aantasten. Ook hier geldt: regelmatig spoelen met zoet water.

Als u een weekend op zout water hebt gevaren, is het goed de boot te spoelen zodra u weer op zoet water bent. Vooral de ramen en luiken kunnen krassen oplopen door het zout.

Maar zorg juist als u buitengaats vaart, dat u het teak even opborstelt met zout water. Algengroei verdwijnt en het teak krijgt weer een mooie uitstraling.

Mocht u gedurende de zomer merken dat de waslaag van het polyester is verdwenen, besteedt dan een mooie zomeravond aan het opnieuw in de was zetten. Als u het regelmatig bijhoudt, is het een klusje van niets. Het levert een mooi onderhouden boot op.

 

 

Last modified: 9 april 2021
Sluiten