Onderhoud & klussen

Popnagel vervangen

15:28

Blokken, lieren en ogen zijn vaak met popnagels op giek of mast ­gemonteerd, omdat u maar aan een kant er bij kunt. Bouten en moeren kunt u voor dit soort montages niet gebruiken. Ook pop­nagels kunnen aan vervanging toe zijn. Waarschijnlijk kijkt u elke winter of ze niet vervangen zouden moeten worden. Ondanks deze controle kunnen ze het tijdens het seizoen begeven door de krachten die erop komen. Dat is lastig en hopelijk brengt het niet al te veel schade met zich mee. Een nieuwe popnagel is er zo ‘opgepopt’. Wat u nodig hebt is een popnageltang en een nieuwe popnagel. 

Als de oude popnagel er nog inzit, moet die eerst verwijderd. Boor het hoedje van de nagel eraf met een boortje met een iets grotere diameter dan het gat in het midden van het hoedje. Denk erom dat u recht op het rondje boort, anders loopt u de kans dat u het gat in de mast uitboort. Vervolgens tikt u met een drevel of spijker de oude popnagel naar binnen. Hij kan daar geen kwaad. Als in de winter de mast of giek eraf gaat, komt deze nagel vanzelf weer naar buiten.

Meet de juiste diameter van de nieuwe nagel. Doordat er veel kracht op een popnagel komt, is het belangrijk niet een te kleine nagel te gebruiken. Hij moet net in het gat in de mast of giek passen. Ook is het belangrijk de juiste lengte van de nagel te bepalen. Als hij te lang is, blijft hij binnenin uitsteken, met kans op slijtage van vallen of lijnen in de mast. Ook moet de gepopte nagel voldoende aangetrokken kunnen worden, anders is de verbinding niet sterk ­genoeg. Stelregel is materiaaldikte en ongeveer 5 mm extra lengte te nemen.

Schuif de popnagel zo ver mogelijk in het gat en plaats de tang met een passend neusstuk over de nagel. Bij het inknijpen van de tang trekt u de pen op en vouwt het zachte materiaal van de nagel zich om het gat in de mast. De pen breekt af en kan worden weggegooid.

Gebruik isolatiepasta als u twee verschillende metalen op elkaar popt. Bijvoorbeeld wanneer u rvs-beslag op een aluminium mast wilt zetten. Ook is het belangrijk om te weten of u popnagels van aluminium of van rvs hebt gekocht.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten