Onderhoud & klussen

Nieuwe accubak

Verbeteringen aan Zoef

10:10

Wat als een rustige dagtocht met Zoef begon, werd een spannende trip. Op zee begint alle apparatuur te sputteren. Niet veel later valt de stroom uit. De oorzaak, een onderbemeten constructie om de accu op zijn plaats te houden, vraagt om een degelijke oplossing om herhaling te voorkomen. Het stappenplan kun je ook voor veel andere bootklussen gebruiken.

Aan, uit, aan, uit. Heb ik weer. Nee, ik zit hier niet op zee mijn relaties te evalueren en ik probeer ook niet het lichtkarakter van een boei te herkennen. Ik staar met verbazing naar de windmeter. Niet dat de wind zo wispelturig is, maar het schermpje laat afwisselend iets en helemaal niets zien. Dat de stuurautomaat tegelijkertijd is gaan sputteren, duidt op een storing in het gehele elektrische systeem. Stroomloos op zee.

Anderhalf uur voor zonsopkomst heb ik Zoef losgegooid in Vlissingen. Met het laatste restje eb zeil ik met een fijne halve wind de Westerschelde uit. Bij de kop van Walcheren val ik af om met de beginnende vloed langs de kust richting Scheveningen te varen. Mooi, al die lampjes. Vooral vuurtorens. Een vuurtoren heeft toch meer ziel dan een boei. Al komt een uiterton na een lange, koude, natte nacht soms in de buurt. Aan, uit, aan, uit. Elke drie seconden. Westkapelle. Geruststellend. Bij de Domburger Rassen wordt het licht. Met een heel ruime wind trek ik de spinnaker omhoog en Zoef begint te snorren. Een paar graden op de stuurautomaat erbij en ze ligt mooi op koers. De golven glijden lekker onder Zoef door. Behalve die ene dan. Een soort linkse directe. Daar dondert de blauwe notendop vanaf. Ze loopt uit het roer en gaat bijna plat. Schoot los, stuurautomaat eraf. Zoef schudt de golf van zich af en komt dapper weer overeind.

Mijn hoofd sputtert mee

En nu dus dat gesputter van de elektriek. Mijn hoofd sputtert mee om dit verschijnsel te verklaren. Zoef lag niet aan de walstroom toen ik gisteravond opstapte. Nadat ik de gele kabel in het blauwe kastje prikte, ging er geen rood lampje branden. Er zit weliswaar een zonnepaneeltje op Zoef, maar het is de afgelopen week nogal grauw en grijs geweest. Is de accu nu leeg en geeft het zonnepaneel net voldoende stroom voor een volgende stuiptrekking?

Zeilen 07/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waar vaart Jasper naar toe? Hoe verloopt de reis verder? Wat onderzoekt Jasper? Wat houdt operatie accubak in? Waaruit bestaat de operatietafel? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juni verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Tekst en foto’s: Jasper Themans

Tags: Last modified: 18 juli 2022
Sluiten