Onderhoud & klussen

Grote bootklussen: uitbesteden of zelf doen?

Waarom zou je een klus uitbesteden als zelf doen een optie is?

22:09

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Deze uitspraak past bij een filosofie die spijkers met koppen slaat; niet vreemd dat veel zeilers deze lijfspreuk omarmen. Waarom zou je een klus uitbesteden als zelf doen een optie is?

In de eerste paar jaar klussen aan mijn boot, op tochtige werven of in zonnige jachthavens, zag ik om mij heen allerlei soorten booteigenaren. Ik zag buren die de ingrijpendste klussen zelf aanpakten, bijvoorbeeld de zeiler die in zijn eentje zijn hele schip pelde, met een boegschroef uitrustte en van een nieuw verfsysteem voorzag. Maar ik zag ook zeilers die iedere kras door een professional lieten herstellen. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat zoveel mogelijk doe-het-zelven verstandig is. Zelf klussen kent tal van voordelen, en kosten besparen is er daar maar een van.
Dat neemt niet weg dat er ook klussen zijn die niet aan de amateur zijn besteed; goede ambachtslieden zullen altijd onmisbaar blijven.
Sta je op het punt een grote klus te klaren of uit te besteden? Dit artikel helpt je beoordelen of je het zelf kunt, of dat er een professional nodig is.

© Maud van der Schaaf en Joris Westerveld

Leer je boot kennen

Door zelf te klussen leer je je boot kennen. Met name voor zeilers die lange reizen willen maken, is dat belangrijk. Het klinkt luxe om de verantwoordelijkheid voor de
motor uit handen te geven aan een monteur, maar échte luxe is kennis en ervaring, zodat je problemen zelf kunt oplossen als er geen monteur in de buurt is. Zo vergroot je je zelfredzaamheid. Wat dat betreft kun je een krap budget ook als een zegening zien – hoewel je niet arm hoeft te zijn om zelf te klussen.

Tijd is je beste vriend

Naast het beschikbare budget is het de vraag of je voldoende tijd kunt vrijmaken. Want als je een klus voor het eerst uitvoert, doe je er gegarandeerd langer over dan je verwacht. Op de redactie hanteren we de vuistregel dat een klus drie keer langer duurt dan gepland, en keer op keer blijkt die regel niet heel ver van de waarheid te liggen.
Tijd is kennis en kennis is macht. Neem van tevoren ruim de tijd om je in te lezen in het onderwerp (zie kader), fora af te struinen en handleidingen en tweedehands onderdelen op te snorren. Als je eenmaal begonnen bent, is het ook belangrijk wat speelruimte te hebben. Tijd is de beste vriend van de doe-het- zelver, overhaaste beslissingen zijn grootste vijand.

Zeilen 04/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat moet je weten over het juiste gereedschap? Wil je het uitbesteden-of-zelf-doen-stappenplan zien? Is de klus ‘revisie stuurstand’ zelf gedaan of uitbesteed? En wat is besloten over het vervangen van de saildrivemanchet? Je leest het allemaal in Zeilen 04/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 20 april verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hierabonnee.

Omslagfoto en foto: © OLEKSANDR FILON – ISTOCK
Tekst: Joris Westerveld

Last modified: 27 maart 2022
Sluiten