Onderhoud & klussen

Blind vastzetten genuarail

Zo zetten we de bouten weer vast

11:11

Drie bouten van de genuarail op Zoef zijn uit het dek getrokken, met een kromme, beperkt bruikbare rail tot gevolg. De bouten zijn niet bereikbaar vanaf de onderkant, waardoor we een andere oplossing moesten zoeken. Zo zetten we de bouten weer vast.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Zeilen 06/2022

De lange genuarail op Zoef is aan de onderkant vrijwel helemaal te volgen, behalve waar hij over het hoofdschot loopt. Op Zoef is dat hoofdschot annex dekspant uitgevoerd als zware polyester boog.
De boutgaten in het dek zijn ondiep. Enkele zijn voorzien van een ingelamineerde metalen – waarschijnlijk aluminium – insert, waarin draad is getapt. Dat is een gebruikelijke methode als je niet bij de onderkant kunt. In de rest kunnen we geen metaal, noch enig houvast ontwaren.
Een inspectiegat dat we in het zware spant hebben geboord, leert ons dat dit spant is volgespoten met hard schuim. Het lokaliseren en bereiken van de onderzijde van de gaten is daarom niet mogelijk.
We bekijken de mogelijkheden. Inlijmen met ingedikte epoxy levert niet genoeg houvast, hetzelfde geldt voor vullen met epoxy en daarin draad tappen. Een normale schroef (zelftapper) in een gat gevuld met gehakte glasvezel en epoxy is acceptabel. Na overleg met ervaringsdeskundigen kiezen we voor het inlijmen van een alumi­nium plaatje, waarin we draad tappen.

Drie gaten vallen onder het spant, twee bevatten metaal noch draad.

Vergroot het gat in de lengte, zodat de reparatie onder de rail valt. Vul met een (oude) inbussleutel in de boormachine de ruimte onder het gat van hardschuim.

Zaag plaatjes van 5 millimeter dik aluminium, afhankelijk van de bewegingsruimte onder het gat. Het touwtje houdt het aluminium tijdens het uitharden op zijn plek.

Helemaal passen gaat het nooit. Tape de omliggende gelcoat af en maak met tape een mooi opstaand randje om zakkers op het aflopende dek te voorkomen.

Spuit het gat vol met epoxylijm. Wij gebruiken Poly-Mix epoxylijm van Poly-Service.

Ruw het metaal vlak voor het lijmen op voor betere hechting. Smeer een ruime hoeveelheid lijm op het plaatje aluminium.

Duw met een schroevendraaier het plaatje horizontaal onder de sleuf, trek het plaatje tegen de onderzijde van het dek en fixeer het naar een hoger punt. Laat uitharden.

Boor voorzichtig een gat en meet de diepte ervan. Zo weet je bij het tappen van draad in het gat dat je niet te diep gaat, waardoor het draad zou kunnen beschadigen.

Breng een middel tegen galvanische corrosie (Duralac, TefGel of Lanocote) aan voor je de rvs bout erin draait, zodat-ie straks niet vastzit (door corrosie) in het plaatje.

 

Tags: Last modified: 29 april 2024
Sluiten