Onderhoud & klussen

Bijboot in de woonkamer

Erika ging aan de slag met haar droom

11:11

Je denkt: ik wil mijn eigen bijboot bouwen. Waarschijnlijk verzin je daarna allerlei legitieme redenen om het niet te doen. Maar Erica de Reus werd, mede door een Zeilen-webinar vorig jaar, zo enthousiast, dat ze al die bezwaren overboord zette. Ze ging aan de slag met haar droom en het verhaal lees je in Zeilen editie 01/2023.


 

Weet je, ik wilde gewoon heel erg graag een goed roeiende en zeilende bijboot. Dat houdt je in beweging en levert zoveel meer plezier op dan een rubberboot,” steekt Erica enthousiast van wal. “Maar op een middelgroot kajuitjacht – wij zeilen in een LM Mermaid 380 – is een vaste dinghy aan dek een onhandelbaar obstakel. Een deelbare variant is ideaal, maar die zijn nauwelijks te vinden. Er bleef maar één optie open: zelf aan de slag. Ik had nog nooit met hout, epoxy en glasvezel gewerkt, maar ik wilde deze bijboot per se. Mijn man Thomas is heel handig, maar had het druk op zijn werk. Zelfs herhaald aandringen mocht niet baten. Toen ben ik maar begonnen me te oriënteren. Eindeloos heb ik online video’s gezocht en bestudeerd. De kennis die ik daarmee opdeed, trok me uiteindelijk over de streep.”

Het avontuur was begonnen. “Je begint aan iets, maar je overziet het geheel nog lang niet. Toch word je van elke stap wijzer. Natuurlijk heb ik ’s nachts wel eens wakker gelegen en gedacht: ik zaag het ding gewoon in stukken en weg ermee, naar de sloop. Maar je zit al in de mallemolen; je gaat gewoon door.” Gaandeweg ontdekte ze dat ze het kon.

Dummyproof

De keus voor de Spindrift 9 maakte Erica weloverwogen: “Het is een doordacht concept. Het bootje biedt alles wat je ervan verlangt als je voor anker ligt. En het aardige van het ontwerp is dat het voortdurend wordt verbeterd, naar aanleiding van feedback van bouwers. De bouwtekeningen zijn ongelooflijk helder en gedetailleerd; de toelichting en instructiefilmpjes maken het bouwproces inzichtelijk en (bijna) alles klopt.” Ook de feedback die Erica aan de bouwers stuurde, is verwerkt. Volgens haar zijn de plannen eigenlijk dummyproof. “Geloof me, als ik het kan, dan kan iedereen het.” Misschien onderschat ze zichzelf hier wel wat mee.”

Slim kiezen

Voor de kosten van het ontwerp hoef je het in elk geval niet te laten. “Op de site van B&B Yacht designs bestelde ik de tekeningen op papier. Inclusief verzending en btw kwam dat uit rond de 100 euro. Maar je kunt het pakket ook in pdf-formaat kopen. Ik koos de zeilende variant, maar er
is ook een roeiende versie. Deze laatste is sneller klaar
en goedkoper in materialen, maar door handig keuzes te maken kun je de bouw ook met de zeilende variant betaalbaar houden. Om uitzoekwerk te beperken schafte ik ook de rudder- en riggingkit aan. Dit bouwmateriaal voor roer en zwaard, beslag en zeil kostte inclusief verzending ongeveer 900 euro. Met zelf inkopen kun je besparen.”

Zeilen 01/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wanneer begon het bouwavontuur pas echt? Wat vond Erica’s man van haar droom? Wat vond ze het spannendste moment van haar project? Hoe zag het stappenplan van Erica eruit? Wat maakt het tot een boeiend proces? En wat heeft het project Erica allemaal opgeleverd?  Je leest het allemaal in Zeilen 01/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 januari verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Erica de Reus en Thomas Lüth
Tekst: Maarten Bakker

Last modified: 27 december 2022
Sluiten