Onderhoud & klussen

Bal tegen het rammelen

22:56

Wordt u op de boot ook zo gek van een rammelende deur? Een openstaande deur van een hut zit meestal geklemd in een slot of met een haakje vast aan een schot. Toch zit er vaak wat speling in, waardoor de deur bij elke golfslag rammelt. Vervelend als u slaapt, maar ook tijdens het zeilen. Een kussen of een handdoek ertussen klemmen helpt vaak wel, maar dit is geen permanente oplossing. En bovendien erg lastig als u wilt gaan slapen en uw kussen ligt tussen de deur.

U kunt het probleem ook oplossen door een tennisbal net achter de deur op te hangen. Als de deur open staat en in het slot geklemd zit of met het haakje is vastgezet, staat er door de bal spanning op de sluiting.

Boor aan elke kant van de tennisbal een gat en rijg er een touwtje doorheen. Knoop de einden aan elkaar en maak een lus. Bepaal wat de juiste plaats is om de bal op te hangen. Niet te dicht bij de scharnieren, want dan kan de deur niet meer in het haakje of slot geklemd worden. Ook niet te dicht bij het uiteinde. Zorg voor niet te veel, maar ook niet te weinig spanning op de bal als de deur openstaat. Als u de juiste plaats hebt bepaald, bevestigt u daar een haakje op het schot. Hang de bal aan het lusje op. De deur rammelt niet meer en u kunt genieten van uw rust aan boord.

Als een tennisbal te dik is en niet achter de deur past, kunt u natuurlijk ook een kleiner balletje gebruiken. Of u maakt er zelf een van een oude lap, gevuld met stof of watten. Zolang hij maar dik en flexibel genoeg is als de deur in het slot zit en er een touw doorheen kan. Met een beetje creativiteit voorkomt u een hoop ergernis.

Last modified: 9 april 2021
Sluiten