Onderhoud & klussen

Alle bruin is nog geen roest

22:56

Hebt u ook bruine strepen of vlekken op de reling, op de verstaging of bij de overgang van de draad op de terminals? Toegegeven, dat bruin hoort niet op het mooi glimmende rvs-beslag, maar geen paniek.

Wat is er aan de hand? We leven in verontreinigde tijden. In de lucht zitten stofdeeltjes die mogelijk wat zuur bevatten en uw staal iets aantasten. Niets schokkends, maar ook niet mooi. Meestal is het niet meer dan gewoon bruin stof dat zich op het rvs afzet en een roeststructuur achterlaat.

Het ene rvs is het andere niet. In de jachtbouw wordt meestal gebruikgemaakt van RVS 316. Deze kwaliteit is zeer goed bestand tegen roestvorming. Bijkomend voordeel is dat RVS 316 niet magnetisch is. Hoe beter de kwaliteit van het rvs, des te minder gevoelig het is voor verontreiniging.

Zeilers die wel eens op de Canarische Eilanden of de Kaap Verden zijn geweest, zien vaak tot hun ontsteltenis dat over de hele boot een bruine aanslag ligt, die vooral het rvs lijkt te kleuren. IJzerhoudend Saharazand is daar de oorzaak van.

Maar hoe krijgen we die vieze aanslag weg en de verstaging weer in glimmende nieuwstaat? Er zijn voldoende middeltjes in de handel om rvs of chroom te poetsen. Kies voor zachte middelen en geen schurende, anders maak je de zaak er niet mooier op. Voor het hardnekkige ijzerhoudende Saharazand is een oplossing van oxaalzuur beter. Trek bij gebruik van zuurhoudende schoonmaakmiddelen wel beschermende handschoenen aan. Deze middelen zijn vaak schadelijk voor de gezondheid.

Voor roestachtige aanslag geldt dus: poetsen, en niet vervangen.

Last modified: 9 april 2021
Sluiten