Onderhoud & klussen

Afdekzeiltje

22:52

Het is een dilemma. Bij lange tochten op zee wil iedereen de kajuitingang eigenlijk afschermen. Zeker bij ruig weer en dan vooral bij het voor de wind zeilen. Op die koers willen er nog wel eens spetters in de kuip terechtkomen, die dan volgens de wet van Murphy rechtstreeks naar binnen gaan. Ook komt de regen op die koers van achteren en gaat rechtstreeks de kajuit in. Toch is het vervelend om de luikjes erin te plaatsen. Wie naar binnen wil, moet in veel gevallen eerst de luiken eruit halen, naar binnen gaan en de luiken er vervolgens weer voor zetten. Niet alleen is het lastig, het wordt er binnen ook erg donker door. Voor het ge- mak laten we ze er dan toch maar uit met alle gevolgen van dien.

Op de Gateway kwamen we dit zelf gemaakte afdekzeiltje tegen. Het is veilig en het beschermt tegen binnenkomend water. Het voordeel is dat er licht door het raampje naar binnen valt, dus dat we in de kajuit ook nog wat kunnen zien. degene die binnen zit is ook nog betrokken bij het gebeuren in de kuip en kan een oogje in het zeil houden.

Het afdekzeiltje van de Gateway is met drukknopen op de latten van de kajuitingang bevestigd. Maar ook met klittenband is het zeiltje goed op de kajuitingang vast te zetten. Gemakkelijk los te maken en gemakkelijk weer te bevestigen. Het is even knutselen, maar het le- vert veel gemak op. Als u het zelf niet voor elkaar krijgt, kunt u de maten en het ontwerp natuurlijk ook aan een zeilmaker geven.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten