Motor

Zorg voor de motor

09:19

Voor zeilers is de motor nog wel eens een ondergeschoven kindje. Verstopt in zijn eigen kast valt hij niet direct op. Iedereen wil dat de motor te allen tijde start en loopt, maar veel werk willen we er niet aan hebben. Uitgezonderd twee keer per jaar het winter- en weer zomerklaar maken, kijken we er meestal een seizoen lang niet naar om. Als we een weekend gaan varen, gebruiken we de motor om zo snel mogelijk de haven uit te komen en ís avonds de haven weer in te varen. Toch moeten we ook tijdens het seizoen regelmatig controles uitvoeren. Deze zijn zeker niet tijdrovend, u moet er alleen even aan denken.

Praktijk - Zorg voor de motorVoordat we gaan varen, controleren we het oliepeil. Een kwestie van een paar minuten. We kijken meteen even onder de motor of er lekkage is opgetreden en we controleren of de afsluiter van de inlaat openstaat. In de regel is het daarna starten en lopen.

Tijdens het lopen ontwikkelt u een soort zesde zintuig. Als u er een gewoonte van maakt om te luisteren naar de normale geluiden, vallen de ongewone geluiden u vanzelf op. Staart u zich niet blind op het alarmsysteem, maar blijf zelf opletten. Wie een lange tijd motort, doet er goed aan eens in de paar uur de motorruimte open te maken en te kijken en te luisteren. Geen lekkage? Ziet de motor er nog schoon uit? Geen losgetrilde moer? V-snaar nog op spanning? Kijk ook regelmatig achter de boot of er nog koelwater uit de uitlaat komt.

Ook is het van tijd tot tijd goed om te kijken of er lekkage bij de schroefas of saildrive is opgetreden. Deze zijn wat moeilijker te bereiken, maar het loont de moeite.

 

Tags: Last modified: 19 maart 2021
Sluiten