Motor

Manchet saildrive vervangen

09:15

Over de vervanging van de waterdicht afsluitende manchet van de saildrive is een vrijwel voortdurende discussie gaande. Producenten houden over het algemeen een uiterst veilige marge voor vervanging aan;

Bij Volvo Penta is dat zeven jaar. Is vervanging dan echt noodzakelijk? Daarover zijn de meningen verdeeld. Vaak blijkt pas bij het demonteren van het oude exemplaar dat de hele operatie wel of juist niet nodig was. In veel gevallen is er een alarmvoorziening

Geïnstalleerd die een seintje geeft als er lekkage optreedt. Dat is natuurlijk mooi, maar eigenlijk is het leed dan al geschiedt. Echt spannend wordt het pas op het moment dat er iets mis gaat. Dan zal de verzekering altijd een oordeel vellen over het begrip ‘zorgvuldig onderhoud’ of een soortgelijke benaming. Dus om op save te spelen is het verstandig de termijn in de handboeken te hanteren.

Het is een flinke operatie, waarvan de kosten rond de 1500 euro liggen. In de meeste gevallen zal de motor van zijn blokken moeten worden gehaald en moet de saildrive worden gedemonteerd om deze binnendoor weg te nemen. En als het staartstuk toch in de werkplaats ligt, kijkt de monteur deze vaak meteen grondig na.

Natuurlijk kunt u de klus ook zelf klaren. Houd er wel rekening mee dat er een discussie met uw verzekeringsmaatschappij kan ontstaan als er toch iets misgaat. Dan zult u naar tevredenheid van de verzekeraar moeten aantonen dat de vervanging van de manchet vakkundig is geschied. Behalve de waterdichte manchet is er op de romp van de boot rond het staartstuk een afdichting aangebracht die vooral dient om de stroomlijning van de boot geen geweld aan te doen.

Tags: Last modified: 19 maart 2021
Sluiten