Motor

Luchtige motorruimte

22:55

De motorruimtes van zeiljachten zijn vaak goed geïsoleerd. Prettig voor het gehoor tijdens het varen op de motor, maar het betekent wel dat de ruimte minder goed ventileert. Dat kan condens in de motorruimte opleveren. Omdat onderdelen kunnen corroderen, moet vocht zoveel mogelijk worden vermeden.
Doordat de temperatuur van de motor en de omringende lucht tijdens het seizoen vaak zeer sterk oploopt, kan de lucht meer waterdamp bevatten. De waterdamp gaat condenseren als de omgeving weer kouder wordt. In de zomer treedt ook condensvorming in de motorruimte op, maar in de winter met zijn lagere temperaturen nog meer. Het mooiste zou zijn als u ervoor zorgt dat de motorruimte permanent goed kan ventileren, zoals bij motorboten, maar dan hebt u meer last van het lawaai als de motor draait. Een alternatief is de condensvorming tijdens de winter, als de motor langdurig stilstaat, zoveel mogelijk te beperken.
Zorg in elk geval dat u de olie ververst voor het winterseizoen. Tijdens het draaien van de motor komt er altijd vocht bij de olie. Door de olie te verversen voordat de motor een tijd stil komt te staan, treedt in het carter zo min mogelijk condensvorming op.
Zet daarnaast de motorruimte helemaal open om hem goed te laten ventileren tijdens de winter. Zet een vochtvreter in de buurt van de motor. Ververs deze tijdens het winterseizoen als het nodig is.

 

Last modified: 22 april 2021
Sluiten