Gadgets

Nieuwe app maakt trimmen overzichtelijk

09:43

trimappDe Duitser Axel Ulrich heeft een app ontwikkelt die de effecten van trim op het zeilprofiel op animerende wijze inzichtelijk maakt. Hiermee kunnen zeilers op een speelse manier een trimoptie van te voren bepalen en analyseren.

De gebruiker heeft de keuze tussen genua- en grootzeiltrim. Zodra één van de zeilen is gekozen verschijnt het zeil op het scherm. Ernaast een lijst met de verschillende trimlijnen, zoals de vallen, de onderlijkstrekker, het hekstag, de overloop, de neerhaler, de cunningham en de genuarails. Door de lijnen virtueel aan te halen of te vieren en het zeil te draaien kan het effect van een trimactie van alle mogelijke hoeken bekeken worden. Ook is er de optie om de invloed van wind en golven te betrekken. Aan de hand daarvan geeft de app geeft een advies over de te kiezen trim.

Alhoewel de app geen rekening houdt met rompvorm en tuigages, levert het een aardig beeld op. De trimopties gelden alleen voor een aandewindse koers, dus met de schoot wordt niet gespeeld. Het wachten is op ‘Sailtrim downwind one’. In de tussentijd kan ‘Sailing upwind one’ via Google Playstore voor Android worden gedownload voor 6,54 euro.

http://youtu.be/sch7gBEqKHM

Tags: , , Last modified: 21 mei 2021
Sluiten