Gadgets

Helpt een strandwacht uit de lucht straks verdrinkingen voorkomen?

09:00

Reddingsbrigade Den Helder is met een nieuw proefproject gestart waarbij een grote drone, een DJI M300, wordt ingezet. De reddingsdienst hoopt dat deze vliegende camera hen kan ondersteunen bij diverse (strandwacht)werkzaamheden. Om te weten te komen wat dit precies inhoudt, spraken we Damian Dekker, secretaris van Reddingsbrigade Den Helder en Robin Zeinstra, het bestuurslid dat deze pilot coördineert.

Hoe zijn jullie met deze manier van redden in aanraking gekomen?

“Wij als Reddingsbrigade Den Helder (RBDH) zijn in oktober 2020 door DroneQ Aerial Services (DroneQ) benaderd met de vraag of wij hun konden ondersteunen in de verdere ontwikkeling van een maritieme drone,” zegt Damian. “Daarbij wilden zij graag van onze kennis en kunde gebruik maken om zo een drone te ontwikkelen welke het werk van een strandwacht kan ondersteunen. Zij hebben eerder al op Texel een proef gedraaid en willen nu via ons beelden gaan maken van mui-stromingen om een drone deze zelf te kunnen laten herkennen. De taak ligt nu bij ons en DroneQ om zoveel mogelijk beelden van muien te maken zodat een computer deze kan verwerken en de drone daarvan kan ‘leren’ en het zo zelf kan herkennen.”

Waarom zijn jullie gestart met dit proefproject?

“We hebben dit project met beide handen aangepakt om het feit dat er al best veel mogelijk is en de technische ontwikkelingen met de dag sneller gaan,” zegt Robin. “Daarnaast is het een verlengstuk van onze huidige mogelijkheden. Zo is een drone bijvoorbeeld erg handig als wij een melding hebben op een stuk strand dat niet actief bewaakt wordt. We kunnen dan de drone alvast naar bepaalde GPS-coördinaten sturen. Deze kan dan een beeld vormen terwijl wij aanrijdend zijn. Zo kan er veel meer informatie verkregen worden dan dat wij ter plaatse komen en op dát moment nog een beeld moeten gaan vormen.”

Zijn er al andere reddingsmaatschappijen die drones inzitten bij hun werkzaamheden of acties?

Damian: “Ik weet dat bij de Kustwacht en de Marine oefeningen zijn geweest. Verder wordt er nog vrij weinig gedaan met drones. Maar merken wij wel op dat er enorm veel interesse is. ”

De drone die je in de onderstaande video ziet, wordt gebruikt bij de pilot:

Wat hopen jullie met de drones te bereiken of te verbeteren?

“Zoals eerder gezegd willen we met dit project dus de drone mui-stromen ‘leren’ herkennen,” zegt Robin. “Maar ook door middel van oefeningen kijken waar de drone ons kan ondersteunen als strandwachten. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar vermiste kinderen, het afzoeken van het water bij een watervermissing of het ontruimen van het strand bij aanspoelen van bijvoorbeeld gevaarlijke stof. Het grootste voordeel van de drone is dat hij in vele situaties vaak sneller ter plaatse is. Puur omdat hij, wat het uiteindelijke doel is, met bij wijze van een druk op de knop de lucht in kan. En dan zonder oponthoud naar de locatie van de melding toe kan. Dit terwijl wij afhankelijk zijn van de drukte op het strand om met de auto ter plekke te komen. De boot kan soms wat langer onderweg zijn door de golfslag. Tijd is enorm belangrijk in ons werk, want een verdrinking is zomaar gebeurd. Of iemand die onderwater raakt. Een drone kan daarin een verschil gaan maken.”

Hoe kan een drone een reddingsvest of drijfmiddel vasthouden en op zee droppen?

“De drones hebben een speciaal systeem (haak) die op een rustige wijze het reddingsvest kan laten zakken en hem uiteindelijk vlak voor de drenkeling kan laten vallen,” vertelt Damian. “De drenkeling kan het vest dan vastpakken en omdoen. Hierdoor kan er, zoals dat in de wereld van de strandwachten genoemd wordt, een drijvend eiland gevormd worden. Dus dat de drenkeling boven water blijft, waarna toegesnelde assistentie het kan overnemen.”

Verwachten jullie dat de drones ook presteren bij stormachtige weersomstandigheden?

“De drones kunnen op dit moment al vrij sterke wind aan,” laat Robin weten. “Echter zullen de prestaties bij stormachtige omstandigheden wat minder worden. Daarnaast is ook de batterijduur van belang. Echter gaan de ontwikkelingen zó snel dat er met de dag meer mogelijk is. En dus zullen de drones ook tegen steeds slechtere omstandigheden kunnen.”

Omslagfoto en foto’s: Reddingsbrigade Den Helder

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten