Gadgets

12 apps voor een ontspannen zeilvakantie

09:34

De vakantie is begonnen. Je telefoon ligt uitgeschakeld in de donkerste hoek van de kaartentafel, terwijl jij ontspannen in de kuip geniet van wind en water. Of toch niet? Ontspannen zeilen is ook alle informatie over de getijden, stromingen en ankerplaatsen bij de hand hebben. Met je mobiele apparaat heb je alles zo aan je vingertoppen. Welke apps gebruikt de redactie van Zeilen tijdens de zomervakantie van 2021? We zetten ze hier voor jou op een rijtje. Mis je nog iets? Je kan de lijst aanvullen in de comments.

Voorbereiding

1. Windy: Hoor je zeilers wel eens praten over blauwe, groene, of rode wind? Dan hebben zij wellicht iets te vaak op Windy gekeken. Niet verwonderlijk; de app is erg handig en toont je de weersvoorspellingen in overzichtelijke kleurcodes. Je kunt aanvinken wat je allemaal wil zien: de windsterkte en -richting,  golfhoogtes, onweer, en nog veel meer. Ook kun je verschillende weermodellen met elkaar vergelijken. Verwarrend genoeg bestaan er twee apps met dezelfde naam, die niets met elkaar te maken hebben: Windy.app (blauw logo) en Windy.com (rood logo). Ze doen beiden hetzelfde, al geeft onze redactie de voorkeur aan Windy.app, omdat je er net wat meer mee kunt. Zoals het offline bekijken van de laatst gedownloade voorspellingen (pro versie). De gratis versie is al aardig compleet, maar met de betaalde versie (vaak zijn er aanbiedingen) kom je nóg verder. Beschikbaar voor Apple en Android.

2. De apps van Surfcheck: Zeeweer, het Getij en Stroomatlas Noordzee zijn drie nuttige apps van softwareontwikkelaar Surfcheck.  Zeeweer is gratis voor Android en kost 3.49 euro voor je iPhone of iPad. Het toont je de actuele weersituatie en golfgegevens, direct uit de meetnetten van KNMI en Rijkswaterstaat. De marifoonberichten zijn zeer handig. Het Getij kost 2.49 euro en toont je de astronomische getijdenverwachting en de actuele waterhoogtemetingen op alle 182 meetpunten van Rijkswaterstaat, zowel op zee als in de grote rivieren. Stroomatlas Noordzee bevat alle 91 getijkaarten uit de HP33 stroomatlas met de actuele getijstroomsituatie in de Noordzee, Waddenzee en Zeeuwse wateren, onder licentie van de Koninklijke Marine. De kaarten zijn offline, dus ook buiten bereik van draadloze netwerken te raadplegen en kosten 11.99 euro. Alle apps zijn beschikbaar voor Apple en Android.

Imray Tides Planner

3. Imray Tides Planner: Een handige tool om snel informatie over getijden en stromingen op te zoeken. Met de gratis versie kun je alleen de data van de dag bekijken en komt daarom over als een mager opstapje naar de betalende versie. Daar hoef je gelukkig geen rib voor uit je lijf te trekken; een jaarlicentie kost 4.49 euro en geeft toegang tot meer data en handige tools. Imray Tides Planner werkt met een eigen database, dus een internetconnectie is niet nodig. Beschikbaar voor Apple en Android.

Navionics Boating app

Onderweg

4. Navionics Boating app: Dé navigatie app als je het ons vraagt. De kaarten zijn duidelijk, gedetailleerd (als je genoeg inzoomt) en betaalbaar. Op een tablet of iPad werkt het bijzonder goed. Je kunt de app makkelijk offline gebruiken, zolang je maar niet vergeet alle nuttige data te downloaden voor je verbinding wegvalt. Het GPS-systeem van je tablet of smartphone geeft je positie aan. De app kan ook de data van je AIS-transponder weergeven (via wifi). Navionics heeft zoveel handige functies, dat je telkens weer wat nieuws ontdekt. De prijs van de kaarten zijn afhankelijk van het gebied. Download hier de gratis Boating app voor Apple en Android.

Waterkaart Live

5. Waterkaart Live: Zeil je op de Nederlandse binnenwateren? Dan voorziet deze app je van een heleboel nuttige informatie, zoals de openingstijden en contactgegevens van bruggen en sluizen, actuele scheepvaartberichten over stremmingen en live waterstanden. Softwareontwikkelaar Surfcheck integreerde ook een AIS-functie, waardoor je de posities van de schepen om je heen op de kaart ziet. Offline is de app ook te gebruiken. Waterkaart Live kost jaarlijks 4.99 euro en is beschikbaar voor Apple en Android. Kijk alvast eens op de Web app Waterkaart.net.

6. Marine Traffic: Wie is waar? Deze app maak het makkelijk om bevriende schepen te volgen en de schepen om je heen te identificeren. Marine Traffic vertelt je ook alles over de huidige situatie in de havens en geeft verwachte aankomsttijden. Je hebt er wel een internetconnectie voor nodig. De gratis versie geeft je niet altijd de laatste informatie. Een starterplan kost jaarlijks 10,99 euro en geeft je toegang tot extra’s zoals een routeplanner. Beschikbaar voor Apple en Android.

KNRM Helpt

Veiligheid

7. KNRM Helpt: Met deze app wil de KNRM watersporters helpen om goed geïnformeerd en voorbereid het water op te gaan. De app is ook geschikt om direct hulp te vragen als er problemen zijn. Ben je in nood? De rode belknop verbindt je door naar het Kustwachtcentrum. Heb je hulp nodig die niet spoedeisend is, dan verloopt het contact via de groene belknop naar de KNRM Helpt Assistentie Centrum. Bij beide alarmeringen stuurt de app-positie en je gegevens door (best op voorhand invullen). Een nieuwe versie is beschikbaar sinds 13 juli 2021 en bevat heel wat nieuwe functies en verbeteringen. Zo kan je nu een groep aanmaken, elkaar alarmeren en helpen wanneer dat nodig is. Ook is het nu mogelijk om, als er wel een telefoonverbinding is maar geen mobiele dataverbinding, toch een telefonische hulpoproep te doen vanuit de app. Update de app, of download hem voor Apple en voor Android.

8. Waterplanten melder: Waterplanten zuiveren het water, maar kunnen ook voor flink wat overlast zorgen. Waterplanten in het IJsselmeergebied gespot? Geef het door via de Waterplantmelder-app. Zo help je de provincies Noord-Holland & Flevoland en Rijkswaterstaat om de waterplantoverlast in kaart te brengen. Je kunt ook via de website Waterplantmelder.nl een melding maken. Download hem voor Apple en Android.

Bloomin’ Algae

9. Bloomin’Algae: Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Mensen die in contact komen met de blauwalgen, kunnen last krijgen van huiduitslag, braken, diarree, koorts of spier- en gewrichtspijn. Bloei van blauwalgen kan sterfte van vissen, watervogels en andere dieren veroorzaken. Officiële zwemwaterlocaties worden vaak goed in de gaten gehouden, maar blauwalgen bloeien ook op plekken waar veel minder of geen toezicht is. Daarom hebben wetenschappers van Wageningen University & Research een gratis app ontwikkeld om blauwalg in kaart te brengen. Kom je blauwalgen tegen? Stuur dan een foto en de locatie door met de app. Een team van blauwalgdeskundigen zal deze snel verifiëren en je informeren of het blauwalgen zijn of niet. Lees meer over blauwalg op de website van de Wageningen University & Research. Download de app voor Apple en Android.

Navily

Een plek vinden

10. Navily: Zoek je een gezellige haven of een mooie ankerplek? De gebruikers van Navily delen in de app lokale informatie met elkaar. Hoe is de ankergrond? Lig je er lekker met noordenwind? Hoe ver is de supermarkt? De foto’s en de comments geven je meer inzicht. Een ligplaats boeken kan in sommige havens in Europa. In de betalende versie van Navily kun je de informatie downloaden voor offline gebruik. Kijk hier voor Apple en hier voor Android.

11. Anchor Watch Pro: ‘s Nachts lekker slapen op anker? Deze app houdt je GPS positie in de gaten en slaat alarm als je wegdrijft. Download hem gratis voor Apple en Android.

Ontspannen

12. Zeilen App: Zoek je interessant leesvoer voor ‘s avonds op de bank, of tijdens je wacht? Dan biedt de app van Zeilen je uren leesplezier! Als abonnee heb je gratis toegang tot ons archief (tot zes jaargangen terug!) én de gratis artikelbundels, zoals de Onderhoudsbundel, en de Vaarbundels van Het Kanaal, Groot-Brittannië en Scandinavië. Download hem hier voor Apple en Android. Veel leesplezier!

Omslagfoto: CC0 Public Domain via pxhere

Tags: Last modified: 14 oktober 2021
Sluiten