Boten

Verschrikkelijke bootnamen en hoe deze te veranderen

Als je pas aangeschafte boot Natte Droom heet, is het niet zo raar dat je het risico van de naamswijziging wilt lopen

17:30

Scheepsdoop
Redactieboot Zoef werd met bier gedoopt... Foto: (c) Ben Rutte

Prins Zelfverijking, Bootox of Wet Dream. De redactie van Zeilen heeft al vele (lichtelijk) afgrijselijke bootnamen langs zien komen. Het zou je maar gebeuren dat het droomschip dat je aanschaft ook zo’n bootnaam draagt. Hoog tijd om het aan te passen, alleen is dat niet altijd even gemakkelijk. Hoe zat het ook alweer?

I will name my yacht after you, honey, beloofde een Amerikaanse zeiler aan zijn vrouw (inmiddels ex). En dus voer hij rond op zijn boot After You. Fijn dat hij er zelf humor in ziet, maar als je een schip met een vergelijkbaar aparte naam wilt overkopen is het logisch dat je de naam verandert.

Het ritueel van Poseidon of Neptunus

Echter, volgens de legendes afstammend uit de tijd van de Oude Grieken brengt het ongeluk om een scheepsnaam te veranderen. Het is dus zaak om secuur te werk te gaan want eeuwig rondvaren op Viskus, First Love of Second Love kan vast ook weinig goeds opleveren. Ieder schip is bekend bij de Griekse god van de zee, Poseidon (of Neptunus bij de Romeinen). Daarom moet eerst de oude bootnaam gewist worden uit het geheugen van deze god. Dit doe je door alle verwijzingen naar de oude naam te verwijderen – op de boeg, maar wellicht ook op reddingsboeien en de spiegel. Breng de nieuwe naam nog niet aan boord.

Poseidon, god van de zee.

Champagneflessen stukslaan niet altijd even makkelijk

Wanneer dit is voltooid, nodig je een aanzienlijke partij gasten uit en haal je minstens één fles champagne aan boord. Tijdens het doopritueel dient een vrouw de fles champagne stuk te slaan tegen de boeg of deze leeg te gieten over de boeg. Dit doet ze terwijl ze de volgende woorden uitspreekt: Ik doop u … en ik wens u en uw bemanning een behouden vaart.

Soms gaat het mis. Zo ook bij Prinses Beatrix. De champagnefles bleef heel toen hij de boeg raakte maar sloeg vervolgens kapot op de grond.

Prinses Beatrix doopt sleephopperzuiger Willem van Oranje. Beeld: (c) Koninklijke Huis.

Bootnaam in Kadaster wijzigen

Naast het ceremoniële gedeelte, dient er ook een wijziging in het scheepsregister plaats te vinden. Is je boot ingeschreven bij het Kadaster, kun je het wijzigingsformulier invullen. “Het formulier ziet er heel complex uit,” vertelt een medewerker van het Kadaster aan de telefoon, “maar je hoeft slechts de gegevens van de eigenaar, het brandnummer, de veranderde scheepsgegevens en een handtekening in te vullen.”

De naam wijzigen bij het Kadaster is kosteloos. Als je schip niet in het Kadaster geregistreerd staat, kun je de wijziging van de scheepsnaam eenvoudig doorgeven bij het Agentschap Telecom. Dit doe je door te mailen of bellen, waarna je een formulier ondertekent en instuurt. Wederom kost dit geen geld.

Beeld: (c) Unsplash.com

Tags: , Last modified: 16 maart 2022
Sluiten