Boten

Schepenkerkhof

22:55

Waar blijven alle oude kunststof zeilboten? Er worden in Europa door diverse fabrieken aan de lopende band nieuwe schepen gemaakt. Je ziet bijna geen wrakken en ze worden ook niet naar Afrika verscheept (zoals oude auto’s). Vermalen/recyclen lijkt me moeilijk door de ingegoten/gelamineerde stalen delen. Wat gebeurt er met deze boten?

Roy Paes

In oude reisverslagen van ontdekkingsreizigers in de jungle van donker Afrika is herhaaldelijk sprake van diep in het oerwoud verborgen olifantenkerkhoven waar een schat aan ivoor te vinden zou zijn. Niemand heeft echter ooit zo’n kerkhof kunnen vinden.

Zoiets is het ook met de oude kunststof zeilboten. We hebben de laatste vijf jaar tot drie keer toe freelance onderzoeksjournalisten op pad gestuurd om deze vraag op te lossen, maar zonder enig resultaat. Een klein deel van het verhaal vind je in jachthavens langs de Randmeren, in Friesland, Noord- en Zuid-Holland, vooral in verenigingshavens, campinghavens en grachten. Daar zijn altijd wel hoekjes waar oude zeilboten liggen, die ooit in de jaren zeventig gebouwd zijn. Veelal is de kuip overwoekerd met groene schimmel, alg of mos. Maar dat kan niet het hele verhaal zijn. Kennelijk worden die oude boten nog steeds doorverkocht en met liefde onderhouden. Het lijkt erop dat het verzadigingspunt hier nog steeds niet bereikt is. We hebben hier natuurlijk ook heel veel water en afgelegen sloten, ongebruikte vaarten en kreekjes.

Ook wij tasten dus in het duister. Wie ons meer kan vertellen, mag het zeggen. 

Henk Bezemer

Last modified: 22 april 2021
Sluiten