Boten

Salon Nautique: nieuwe Pogo 36

07:34

Pogo 36

Foto Voile Magazine

Op de stand van Pogo Structures op Salon Nautique in Parijs stond een opvallende verschijning tussen de schaalmodellen van Pogo Structures: een nieuwe Pogo van 36 voet. De Pogo-werf uit Zuid-Bretagne neemt nooit het levensgrote formaat van hun boten mee naar de beurzen, maar toont in plaats daarvan schaalmodellen. De nieuwe Pogo 36 geldt als vervanging voor de in 2005 geïntroduceerde Pogo 10.50, de eerste boot van Pogo met een variabele diepgang.

Vooruit kijken

Pogo 36 renderingDe Pogo 36 is bedoeld als snel toer-wedstrijdjacht en is geschikt om met een kleine bemanning . Door zijn snelheid en variabele diepgang (de klapkiel steekt minimaal 1,10 meter) is het vaargebied groot. Veranderingen ten opzichte van de 10.50 zijn onder andere de strakke lijnen. De harde kimmen in het vrijboord lopen over vrijwel de gehele lengte van de romp. Beide helmstokken zijn nog steeds aanwezig, net als beide roeren, maar de kajuitopbouw is wel sterk veranderd. In de opbouw zit een hoek, waardoor men van binnenuit – achter de navigatietafel bijvoorbeeld – in de vaarrichting kan kijken. Hetzelfde concept zagen we voor het eerst bij de JPK 10.80 die deze zomer van stapel liep. Dat was een ontwerp van Jacques Valer, maar de Pogo 36 is afkomstig van de tekentafel van Finot/Conq.

Eenvoudig

pogo structures 36 interiorHet interieur is eenvoudig, maar volledig genoeg om de boot als toerjacht te kunnen gebruiken. In het voor- en achterschip zijn in totaal drie tweepersoons hutten geplaatst, waarvan er optioneel eentje kan worden ingericht als bergruimte. De toiletruimte staat voor het hoofdschot in het voorschip. de kombuis is in langsrichting geplaatst. Een werkblad in het midden, achterlijk van de kajuittafel, zorgt tijdens het koken voor steun in de rug. De navigatiehoek is aan stuurboord geplaatst. Wat de boot gaat kosten is helaas nog niet bekend.

pogo 36 interior plan

Specificaties Pogo 36

Lengte over alles (loa): 10,86 m
Breedte: 4,00 m
Diepgang: 1,10-2,93/2,10 m
Waterverplaatsing: 3,6 m3
Zeiloppervlak aan de wind: 74 m2
www.pogostructures.com

 

Last modified: 28 april 2021
Sluiten