Boten

Koolstof spitsgatter wereldprimeur in Gent

23:04

_MG_0351Vrijdag 20 februari begint het tweede bedrijf van de Belgian Boat Show. De Booty 24, een trailerbaar spitsgat kajuitzeiljacht van Belgische bodem, beleeft daar z’n wereldprimeur. Het opvallende ontwerp komt uit de hoed van Frans Maas die hunkerde naar klassieke lijnen in een tijd waarin de brede open spiegel eigenlijk niet meer is weg te denken. Scheepswerf Jan Vandamme bouwde de boot in Zeebrugge en gaat er vanaf heden mee de markt op.

Spectaculaire specificaties 
Opvallend is niet alleen de symmetrie tussen boeg en spiegel, maar vooral ook het gebruik van koolstof voor romp, dek en tuigage. “Hij is zeker 20 procent lichter dan eenzelfde boot van glasvezelversterkt polyester”, aldus Jan Vandamme. Door een waterverplaatsing van 1050 kg schoon aan de haak, een ballastpercentage van 55 procent en 31 vierkante meter aandewinds zeiloppervlak beloven de zeileigenschappen zeer sportief te zijn.

Wel gewoon stahoogte
De boot is dankzij z’n lichte gewicht en geringe breedte nog gemakkelijk te vervoeren over de weg. Vandamme: “Ik wilde een trailerbare boot die ook nog gewoon achter een middenklasse familieauto gehaakt kan worden. Het handige van vaste diepe kiel en het vlakke onderwaterschip is dat men in de achteruitrijspiegel gewoon onder het de boot kan kijken.”  Binnen biedt de Booty 24 stahoogte (1,80 m) en ruimte voor vier slapers. Bovendien is er een aparte natte cel met een droogtoilet en onder de kuipvloer een binnenboord dieselmotor. De Booty 24 is te bezichtigen in hal 5 op de Belgian Boat Show in Gent die tot en met maandag 23 februari duurt.

meer info op: www.booty-yachts.be
Bezoek de Belgian Boat Show: www.belgianboatshow.be

Filmimpressie Booty 24

Last modified: 27 juli 2021
Sluiten