Boten

Excalibur 36: Zo (her)doop je een klassieker

00:44

Het zeilseizoen begint fantastisch. Strakblauwe luchten, een aangename temperatuur en zelfs een lekker windje. Voor Jacob en zijn zoon Lex was afgelopen zaterdag een bijzondere dag. Ze konden niet zeilen, maar na twee jaar klussen was hun Excalibur 36 uit 1963 eindelijk klaar om het water in te gaan. Het schip naar ontwerp van Van de Stadt werd op traditionele en gepaste wijze ontdaan van de naam Braveheart en werd omgedoopt tot Rilex II.

Niet stilzitten maar opknappen

(c) Riemer Witteveen

“Ik met pensioen,” vertelt Jacob, “maar ik houd gewoon niet zo van stilzitten. Dus ben ik op zoek gegaan naar een klassiek schip om op te kunnen knappen. Op Marktplaats zag ik Braveheart voorbijkomen, een Van de Stadt Excalibur 36. Mooie boot, maar ver boven mijn budget. Terloops hield ik de boot in de gaten. Toen ineens de prijs flink zakte, heb ik een bod gedaan. Gelukkig hapte de eigenaar. Op woensdag had ik het bod gedaan, op donderdag was alles rond. Die zaterdag heb ik al mijn zeilspullen uit de opslag gehaald en die zondag voer ik de boot vanuit Enkhuizen terug naar Grou. Tja, soms gaat het heel snel. Mijn zoon en ik gaan de boot samen varen. De vorige eigenaar heeft al flink wat werk verzet. Zo heeft hij de tuigage vernieuwd en de romp onderhanden genomen. Die is niet van nieuw te onderscheiden. Ook heeft hij er een goede motor ingezet.”

In ruil hiervoor geven wij dit schip in uw handen, wetende dat zij als voor eeuwig valt onder de wetten van de goden en de zee

– Jacob de Vries

De Speech (c) Riemer Witteveen

Beroep aan de goden

De boot werd gekocht met als naam Braveheart, volledig in thema met het type, een Excalibur. Maar de jonge, gelukkige zeilers, Jacob’s zoon Lex en diens vriendin Rianne, kozen voor de naam Rilex II, als opvolger van de eerste Rilex, een Contessa 28. Met de volgende woorden verzocht Jacob de goden om de naamswijziging goed te keuren:
In de naam van eenieder die aan boord aan dit schip gezeild hebben en in het verleden, en in naam van eenieder die aan boord van dit schip zal zeilen in de toekomst, vragen wij de goden van de wind en de zee om dit schip vandaag met hun zegen te vereren. Wij danken u voor de geboden bescherming van dit schip in het verleden. Nu vragen wij uw mildheid, om de oude naam van deze boot, Braveheart, te verwijderen uit het grootboek van de diepzee. Verder vragen wij u, dat als zij opnieuw aangeboden wordt voor zegen onder een nieuwe naam, zij weer erkend wordt en gezegend wordt met de zelfde voorrechten als voorheen. In ruil hiervoor geven wij dit schip in uw handen, wetende dat zij als voor eeuwig valt onder de wetten van de goden en de zee.

Van binnen

(c) Riemer Witteveen

Toen het schip werd gekocht was de buitenkant net onder handen genomen, maar was de binnenkant vrijwel volledig kaal. Bij Jachtservice Jepma in Grou ging Jacob aan de slag om de boot weer bruikbaar te maken. Na twee jaar klussen mag het resultaat er zeker zijn. De klassieke dame is van binnen licht en oogt praktisch en behoorlijk strak en modern voor een schip van bijna 60 jaar oud. Met Jacob keken we even binnen:

Beeld & video: Riemer Witteveen

Tags: Last modified: 19 april 2021
Sluiten