Nieuws

Cooks Endeavour in Rotterdam

In Rotterdam is tot en met aanstaande zondag de zeilende replica Endeavour te bezichtigen, het schip waarmee kapitein James Cook eind 18e eeuw onder andere de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland in kaart bracht...

12:23

© HM Bark Endeavour Foundation Pty. Ltd.
In Rotterdam is tot en met aanstaande zondag de zeilende replica Endeavour te bezichtigen, het schip waarmee kapitein James Cook eind 18e eeuw onder andere de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland in kaart bracht.


In 1988 startte de Australische HM Bark Endeavour Foundation met de bouw van een replica van de Endeavour. Na zes jaar arbeid aan de hand van originele tekeningen werd de replica in 1994 te water gelaten. Het 42 meter lange schip is een gedetailleerde replica geworden van het eigenlijke schip.


De Engelse, van origine boerenzoon, James Cook (1728-1779) maakte tijdens zijn leven als zeeman drie lange reizen over de aardbol. Hij verkende de uithoeken van de wereld en bewees de cartografische en botanische wetenschap enorme diensten met zijn verre reizen. In 1770 ontdekte hij als eerste Westerling Nieuw-Zeeland. Op zijn laatste tocht werd hij door bewoners van Hawaii om het leven gebracht.


Bezoekers zijn welkom aan boord van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. Endeavour ligt afgemeerd in de Schiehaven, de plek waar op dit moment een replica wordt gebouwd van het 18de eeuwse VOC-schip De Delft. Overigens, op 5 mei is de klipper Stad Amsterdam aan de Javakade in Amsterdam kosteloos te bezichtigen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten