Nieuws

The Ocean Race tegen welke prijs?

Moet Rosalin Kuiper haar racedroom staken?

10:01

Rosalin Kuiper (c) Antoine Auriol

Het is vast een droom van veel jonge zeilers: op een high-tech foilende IMOCA meevaren in The Ocean Race. Dat was in elk geval wel de wens van de 27-jarige Rosalin Kuiper (Team Malizia). Inmiddels heeft zij twee etappes meegezeild en vindt zij het fantastisch om met ‘het hele circus rond de wereld te gaan’, maar toch krijgt ze ook te maken met de keerzijde van de medaille.

Hoe heb je de tweede etappe van The Ocean Race, die op zondag 12 februari finishte, ervaren?


“Ik vond het een goede en dynamische etappe. We hebben verschillende winden, temperaturen en tijdzones gehad, diverse dieren gezien en vooraan en achteraan in de vloot gelegen. We hadden de afgelopen etappe een ander bemanningslid aan boord, omdat schipper Boris Herrmann vanwege een brandwond niet meezeilde. Yann Eliès stapte aan boord en Will Harris nam het roer over. Met beide mannen had ik eerder al gevaren, dus dat was niet vreemd voor mij.”

Je hebt tijdens de afgelopen etappe een piep in je oren gekregen. Klopt dat?


“Ja, ik heb tinnitus*. Ik ben inmiddels al bij heel goede specialisten geweest die mij onderzoeken. Helaas zijn de oorsuizen na een aantal dagen aan land nog steeds niet minder geworden. Stress en vermoeidheid zijn ook van invloed op tinnitus en ik ben momenteel nog erg moe, dus ik hoop dat de piep nog minder gaat worden. Tijdens het zeilen merkte ik het geluid al op. Ik baal er enorm van.”

© Sailing Energy / The Ocean Race

Weten jullie welk deel van het schip voor de geluidsoverlast veroorzaakt?


“Waardoor het precies komt wordt nu onderzocht, maar waarschijnlijk door de kiel of roerbladen. De boot is uit het water gehaald, voornamelijk vanwege de geluidsoverlast, en het technisch team is onderzoek aan het doen. Als je aan het varen bent, is het altijd luidruchtig en voel je beweging. Ons lichaam en hoofd krijgen constant shocks te verduren. Tijdens het zeilen en slapen had ik altijd al headphones in om deze klachten proberen te voorkomen. Ik heb in Kaapstad de beste op maat gemaakte oordoppen laten aanmeten die mij hopelijk gaan helpen.”

Zie je het wel zitten om met de derde en langste etappe in de geschiedenis van de race mee te varen?


“Ik heb tegen Boris gezegd dat er echt wat moet veranderen en dat dit niet oké is. Ik wil heel graag rond de wereld zeilen, maar tinnitus in niet de prijs die ik ervoor ga betalen. Meer zeilers in de IMOCA-klasse hebben last van hetzelfde probleem en zij vinden dat het erbij hoort en zeggen: ‘Join the club’. Ik ben pas 27 jaar en denk daar anders over. Ik wil natuurlijk niet dat de piep erger wordt dus ik hoop dat het verbetert voor de volgende etappe van start gaat, want ik wil echt graag meezeilen.”

© Antoine Auriol / Team Malizia

Op 26 februari gaat de tweede etappe van start. Hoe ziet je programma tot die tijd eruit?


“Ik heb nu wat vrije tijd en ben met mijn vriend Kaapstad verkennen. Op 20 februari moet ik weer terug aan boord zijn. Dan horen we wat het technisch team heeft geconstateerd, bevoorraden we de boot met voedsel en vind de in port race plaats. Op 26 februari begint de etappe van 12.700 mijl naar Brazilië.”

Hoe vind je het tot nu toe om deel te nemen aan The Ocean Race?


“Het is echt ontzettend bijzonder. Ik zit in een soort grote bubbel en het is zo gaaf om met het hele circus de wereld over te gaan. En op elke stop-over, in de meest prachtige landen, zijn mijn familie en vriend aanwezig. Ik vind het ook heel interessant om allemaal leuke, lokale mensen te ontmoeten. Dat geeft mij een goed idee van het leven. In Kaapstad zijn veel sloppenwijken en slapen mensen in kartonnen dozen langs de weg. Ik vaar rond op een miljoenenjacht en ben druk met m’n Westerse ding bezig en bijvoorbeeld met het maken van een trimboek. Hoe groot kan het contrast zijn? Dat zet mij wel met beide benen op de grond.”

*Wat is tinnitus?
Bij tinnitus, een ander woord voor oorsuizen, hoor je steeds een geluid in je hoofd. Dat geluid komt niet van buiten, maar zit als het ware in één of beide oren of in het hoofd. Een van de oorzaken van die oorsuizen kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai. Het geluid kan bijvoorbeeld bestaan uit suizen, rinkelen, fluiten of zoemen, het kan hard of zacht en scherp of dof zijn. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.

Zie ook onze liveblog over The Ocean Race!

Omslagfoto: © Antoine Auriol / Team Malizia

Last modified: 21 februari 2023
Sluiten