Internationale wedstrijden

Eeuwenoud evenement in coronatijd

15:07

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sinds 1826 vindt de Cowes Week jaarlijks plaats. Alleen twee wereldoorlogen en een coronapandemie konden de organisatoren ervan weerhouden het evenement te organiseren.

Dit jaar kon Cowes Week doorgaan, mede dankzij de dalende besmettingscijfers in de VK en de hoge vaccinatiegraad. Op 31 juli startten de eerste boten. Verdeeld over maar liefst 30 klassen strijden 496 boten om de prijzen. Normaal gesproken genieten de duizenden zeilers van een bruisend feestprogramma in het stadje Cowes. We vroegen Regatta Director Laurence Mead over het organiseren van deze uitzonderlijke Cowes Week.

Laurence Mead

Hoe verschilt deze corona-editie met een normale Cowes week?

“Het deelnemersveld is kleiner: er zijn geen buitenlandse boten vanwege de quarantaineregels die tot voor kort golden en veel Britse zeilers durven het ook nog niet aan. Normaal doen er tussen de 650 en 850 boten mee, dit jaar zijn het er minder. Ook het sociale programma is maar een derde van wat het normaal is.”

Is het moeilijk om in deze tijd zo’n evenement te organiseren?

“Ja, alles moet anders. We spreiden de locaties waar mensen samenkomen, zoals het Regatta Office en de plaatsen waar presentaties worden gehouden. Ook werken veel mensen thuis: het invoeren van de resultaten van de races door 15 vrijwilligers gebeurt nu verspreid over veel verschillende plekken. Op de openingsdag hadden we ineens niemand meer voor al het radioverkeer. De Royal Navy lag met een schip in de baai en kon een jonge matroos leveren die deze taak op zich kon nemen.”

Veerboten varen dwars door de wedstrijdbanen

Wat maakt de Cowes Week zo bijzonder?

“Het is heel uitdagend zeilen. De wedstrijdbaan wordt onafhankelijk van de wind neergelegd, dus de zeilers moeten met allerlei omstandigheden goed om kunnen gaan. Daarnaast staat er een loeiende stroom door de Solent, die zeker in wind-tegen-stroom situaties behoorlijk lastig kan zijn. We zeilen eigenlijk altijd, tenzij er gewoon geen wind staat of het harder waait dan 32 knopen. Tel daarbij op dat er snelle veerboten, grote vrachtschepen en tientallen andere jachten door de Solent varen en je kunt je voorstellen dat er veel informatie is waar de bemanningen rekening mee moeten houden. Ook het sociale randprogramma is een grote trekpleister.”

Startkanonnen

Wat is er nieuw dit jaar?

“Het belangrijkste is de Cowes Week app. De app maakt heel veel informatie direct toegankelijk voor zeilers en bezoekers. Zeilers kunnen alle relevante informatie via de app ophalen én doorgeven, hetgeen het efficiënter maakt met zo’n groot deelnemersveld. Voor bezoekers is het aantrekkelijk dat we nu nóg meer starts recht voor het gebouw van de Royal Yacht Squadron houden. De traditionele rij met bronzen kanonnen zorgt voor een daverend spektakel.”

Nog meer nieuws?

“De Solent Team Trophy. Dat is een leuke competitie waar we nu mee gestart zijn en die voor club- of landenteams bedoeld is. Elk team doet met drie boten mee: eentje in de groep Black (grotere jachten), eentje in White (kleine open boten) en een derde boot die in een van deze twee klassen valt. We mikken er op dat dit een internationale competitie op gaat leveren tussen landen of zeilverenigingen uit verschillende landen.”

Prachtige klassiekers doen ook mee

Wat is onveranderd?

“Het plezier en de uitdaging van deze wedstrijdbanen. En de grote variatie in deelnemers. Naast de semi-professionele bemanningen zijn er ook boten als de Moonwolf waar drie generaties van één familie op varen: de jongste is 7 jaar oud en de oudste 73.”

Heeft u nog een boodschap voor Nederlandse en Belgische zeilers?

“We hopen dat jullie volgend jaar weer in grote aantallen van de partij kunnen zijn!”

Tekst en foto’s: Janneke en Wietze van Column Anna

 

Tags: Last modified: 4 augustus 2021
Sluiten