The Ocean Race

Komende etappe is minder zwaar

11:43

Zondag 19 april vertrekt Team Brunel naar Newport Rhode Island. Het is de eerste keer dat de Volvo Ocean Race-vloot deze pittoreske havenplaats aan de oostkust van de Verenigde Staten aandoet. Newport is het mekka van de Amerikaanse zeilsport en was van 1930 tot en met 1983 het decor voor die andere bekende zeilwedstrijd; de America’s Cup. Team Brunel navigator Andrew Cape geeft een vooruitblik op de 5010 mijl lange etappe van Itajaí naar Newport.

Team Brunel“Deze etappe is een stuk minder extreem dan de leg naar Itajaí,” zegt Andrew Cape. “Het zal minder hard waaien en de temperatuur ligt een stuk hoger. Het is niet de eerste keer dat we van Brazilië naar Amerika varen, dus we weten enigszins wat we kunnen verwachten. Na de start is het zaak om zo snel mogelijk de zuidoostpassaat-wind op te pakken. Zoals het er nu naar uit ziet, zeilen we halve wind langs de Braziliaanse kust omhoog richting de evenaar. Onderweg krijgen we te maken met het South Atlantic High, een permanent hogedrukgebied in de Zuid-Atlantische oceaan. Rond de evenaar komen we dan voor de vierde keer deze race in de doldrums terecht.”

De doldrums of Inter Tropische Convergentie Zone is het gebied rond de evenaar, waar de noordoost- en zuidoostpassaat samenkomen. Deze zone staat bekend om de hoge temperaturen, zware regenbuien en windstiltes. “Na het passeren van de doldrums varen we na zes maanden weer op het noordelijk halfrond en pakken we de stabiele noordoostelijke passaatwind op,” vervolgt Andrew Cape. “Pas na het eiland Bermuda wordt de kans op onstabiel groter en krijgen we te maken met sterke zeestromingen, lagedrukgebieden en de westelijke winden.”

Volgens Gerd-Jan Poortman is de etappe naar Newport ook fysiek een stuk minder zwaar dan de afgelopen leg. “Omdat de weerscondities een stuk beter zijn dan op de Zuidelijke Oceaan is het leven aan boord gemakkelijker. Hogere temperaturen betekent dat je minder lagen kleding hoeft aan te trekken als je op wacht gaat. En in rustig weer kost het minder kracht om jezelf over en in de boot te bewegen. Alleen als we in de buurt van Newport komen kan het nog best koud worden.”

“We laten ons niet uit het veld slaan. We zijn topatleten die altijd voor het hoogst haalbare resultaat gaan. Ik hoop dat als we in de beurt van Newport komen, het geluk aan onze zijde is. Iedereen maakt fouten, maar bij ons hebben die fouten veel invloed gehad op het resultaat.”

Team Brunel

 

Tags: Last modified: 5 mei 2021
Sluiten