The Ocean Race

Kapot voorzeil drukt de pret

07:57

Kaap Hoorn is voor de zeilers van de Volvo Ocean Race een mijlpaal. Zo ook voor het Nederlandse Team Brunel. Bij de ronding van de Kaap is er vreugde aan boord. Onboard Reporter Stefan Coppers doet er nog een schepje bovenop en zeilt als eerste Onboard Reporter naakt langs de Kaap. De vreugde is snel minder als Team Brunel schade krijgt. Coppers schrijft erover in het blog van Team Brunel.

Kapot voorzeil

Volvo Ocean Race 2014-15 - Leg 5 naarItajai. Onboard Team Brunel“Als je Kaap Hoorn gerond hebt dan wordt het lekker cruisen.” Je hoort het ze zeggen, de mensen met verstand van zeilen. “Dan ben je er hoor! De temperatuur gaat omhoog en de wind komt van achteren: easy sailing.” Maar die vlieger gaat bij ons in ieder geval niet op. Het stormt!

De zeilers hebben de laatste dagen van de zuidelijke oceaan 110% gegeven. Louis Balcaen bijvoorbeeld, hij kneusde vorige week z’n enkel en strompelde regelmatig uit zijn bunkbed. Op zijn polsen zaten complete open wonden van de schurende manchetes. De pas 26-jarige Belg wilde echter van geen opgeven weten. “Doorbikkelen! Gasgeven! Er werd hardop afgeteld naar de mijlpaal: Kaap Hoorn.” Daarna zou alles beter worden.

En dat werd het, voor even weliswaar. Kaap Hoorn kon niet mooier. De rots in de verte, vol in de zon met perfect zeilweer. Gerd-Jan geeft Louis een welgemeende knuffel. “Ik zou willen dat ik 10.000 euro kreeg voor elke keer dat ik Kaap Hoorn heb gerond” grapt de recordhouder (9 keer) van Team Brunel Andrew Cape. Er wordt gelachen. Eindelijk kalmer vaarwater. Met 15 knopen  wind op de meter worden hier en daar life-lines afgedaan na Kaap Hoorn. Samen met het Spaanse Mapfre cruist Team Brunel langs de rotsachtige kust van Argentinië. De duizenden  vogels die zich op die rotsen nestelen, vliegen nu rondom de boten. Stormvogels zo blijkt iets later als ter hoogte van Terra de Fuego (Vuurland) de vlam in de pan slaat.

Volvo Ocean Race 2014-15 - Leg 5 to ItajaiDe zon is net onder als plots de zeilen extra wind vangen. Lieren kraken. 30, 40 knopen wind. Lijnen piepen. Rokas probeert tevergeefs de grote fok J1 te vieren. De windmeter knalt haast uit elkaar: 50,52, 54, 55 knopen wind! De boot helt volledig. Binnen in de boot vliegen de tassen en koffers in het rond en vallen naar lijzijde. Mannen aan dek proberen schreeuwend zichzelf maar ook de boot te redden. Wat een kracht! De energie van de zeilers wordt als een sinaasappel uitgeperst. Usain Bolt die na z’n 100 meter sprint hoort dat hij nog 50 meter door moet rennen. De laatste windstoot wordt de fok te gortig.  Met een grote klap wordt hij opgeblazen. Terwijl de boot te keer gaat wordt het gescheurde voorzeil met man en macht naar beneden gehaald. Bij het strijken van het voorzeil raakt het onherstelbaar beschadigd.

“Als er later deze etappe tussen de 12 en 20 knopen wind zal waaien dan hebben we een probleem,” zegt schipper Bekking. “Want dan missen we ons snelste zeil voor die omstandigheden.” Voorlopig is dat morgen niet het geval, tot morgenavond  staat er 50 knopen wind op het menu. Aan tafel! Usain Bolt zal door moeten, geen 150 meter maar  200 meter sprint in een storm. Ik zie het hem niet doen als hij de helft in gedachte had. De zeilers hebben geen keuze. Kaap Hoorn was slechts een leuk tussendoortje.

Tags: , Last modified: 5 mei 2021
Sluiten