Zowel aan boord als op de weg zijn betrouwbaarheid en veiligheid een voorwaarde. Geen wonder dat Volvo populair is bij watersporters. Als we het aanbod krijgen om Volvo’s twee SUV-vlaggenschepen te testen, zeggen
we geen nee. Twee fervente Volvo-rijders voelen de ver nieuwde XC90 plug-in hybride en de volledig elektrische EX90 stevig aan de tand.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Volvo Car Nederland.
Het is mei, in de Scheveningse haven hangt een zekere spanning. Het is de maand van de Vuurschepenrace en de North Sea Regatta, de jaarlijkse wedstrijd over de Noordzee naar Engeland. In de haven arriveren de eerste wedstrijdschepen om zich klaar te maken voor de start. Overal zijn zeilers aan het werk om hun schip in topconditie te krijgen. Op de J/110 Little Mav treffen we Niko van Marle. De zeiler zal in de Vuurschepenrace starten in de dualhandedklasse. Deze J-Boat is niet de jongste meer, maar wel perfect voor shorthanded races. Vooraf gaand aan de wedstrijd heeft de zeiler net zijn gerepareerde Code 0 opgehaald bij de zeilmaker: “Een mooie gelegenheid om die vernieuwde Volvo XC90 eens stevig aan de tand te voelen.” Naast Niko zal ook Patrick van der Ven een Volvo testen: de volledig elektrische EX90.
Beide testers zijn al hun hele leven trouw aan het Zweedse automerk. Niko heeft een voorliefde voor klassieke Volvo’s en Patrick rijdt in het nieuwste model: “Voor mij is de ruimte belangrijk, maar Volvo is vooral een bewuste keuze vanwege de veiligheid. Op het water houd ik daar ook rekening mee.” Volvo loopt voorop als het gaat om veilig heid. Niet voor niets is het automerk meer dan vijfentwintig jaar partner geweest met The Ocean Race, die door veel zeilers nog steeds Volvo Ocean Race wordt genoemd.
Volvo-virus
“Mijn reiswieg stond in al een Volvo Amazone,” vertelt Niko met een brede lach. “Vermoedelijk is daar het Volvo-virus begonnen.” Inmiddels heeft hij een kleine Volvo-vloot voor de deur staan: een XC70, waar zijn vrouw in rijdt, een klassieke S90 en een C70 cabrio met hardtop. “Andere merken komen er niet in.”
Zijn eerste eigen Volvo was een V50“Daarna stapte ik over op diesel en kwam de C70 in mijn leven. Een ideale auto; als het koud is rijd ik in een coupé, maar zo gauw de temperatuur boven de 15 graden Celsius komt, gaat het dak open.”
Code 0
Inmiddels ligt de grote vlakke halfwinder, op een eigen furler, opgerold in een zeilzak achter in de auto. Zonder problemen tilt Niko de zware zak uit de auto. “Aan boord roepen we voor de grap wel eens ‘Even Bokito, hup’ als er weer eens een zeilzak uit een luik moet worden getild.” Tijdens zware wedstrijden wordt er verder weinig geroepen aan boord. Niko: “We zijn een non yelling boat; er wordt niet geschreeuwd naar elkaar. Behalve als het écht moet – dan weet je: geen vragen, gewoon doen. En safety-calls, die worden uiteraard altijd gerespecteerd.”
Google-assistent
Als het gesprek op zijn test-Volvo komt, beginnen Niko’s ogen te glimmen. De af gelopen dagen heeft hij rond gereden in een XC90 T8 AWD Plug-in Hybrid. “Het rijden met deze auto was één groot plezier.” Dit model combineert elektrische energie met een benzinemotor. De elektro motor drijft de achterwielen aan, hiervoor is een lithium-ion batterij aan boord van 19 kWh. Een krachtige benzinemotor met e-boost en turbotechnologie drijft de voorwielen aan. Daarbij is de XC90 uitgerust met een vierwielaandrijving die los van de batterij lading altijd beschikbaar is. Niko: “De luxe van deze auto, dat is gigantisch genieten. Het is het complete plaatje, met tailored wool blend bekleding en hout, en alle details mooi afgewerkt. De glazen versnellingspook van Orrefors glas maakt het helemaal af.” Via het middenscherm kies je uit vijf stijlen om de auto aan te passen aan je rijgedrag: efficiëntie, vermogen of ruiger terrein. De standen zijn: hybride, power, pure, off-road en constant all-wheel drive (awd). “Wat ook fijn is, is dat je de auto – als deze in de B-stand staat – met één pedaal kunt rij den: je versnelt en vertraagt met alleen het gaspedaal, waarbij je indien nodig wel je rempedaal kunt blijven gebruiken.
Ook de rijondersteuning is erg goed. Ik wilde het systeem met stembediening
naar de haven laten navigeren. Gewoon tegetrouw zei ik ‘Hey Siri’ toen ik instapte. Zegt de auto ‘Ik voel me gevleid, maar ik ben de Google-assistent.” Het werkt overigens uitstekend, bijvoorbeeld om de route te programmeren of te wisselen van radiozender. Heel prettig.”
Veiligheid
Waarom passen zeilers en Volvo zo goed bij elkaar? Veiligheid heeft daar alles mee te maken. Zo zijn de Volvo EX90 en de nieuwe ES90 uitgerust met Safe Space Technology, een geavanceerd systeem dat met lidar, radar, camera’s en ultrasone sensoren een 360 graden beeld van de omgeving creëert. Deze
sensoren herkennen medeweggebruikers en obstakels tot wel 250 meter ver, zelfs in volledige duister nis. Het systeem werkt vergelijkbaar met de Sea. Ai- technologie op oceaanjachten, waar camera’s in de mast waarschuwen voor objecten op zee, met als verschil dat de Volvo actief ingrijpt als een botsing
dreigt, met automatische rem- en stuuracties. Binnenin de auto zorgt het Driver Understanding System (DUS) voor een extra laag veiligheid. Interne sensoren en camera’s registreren oogbewegingen, hoofdpositie en tekenen van vermoeidheid of afleiding. Wie niet alert is of dommelt, krijgt een waarschuwing en het advies om even te pauzeren. Wordt daarop niet gereageerd, brengt het systeem de auto tot stilstand. De veiligheid stopt overigens niet bij de rit zelf: het Occupant Sensing System controleert of er na het parkeren nog mensen of dieren in de auto zijn. In dat geval blijft het klimaat beheersingssysteem actief en ontvangt de bestuur der een waarschuwing. Zo biedt Volvo meer dan alleen veiligheid; de auto denkt vooruit, grijpt in en gaat een stap verder dan wat je op zee gewend bent.
Zware test voor de EX90
Naast de plug-in hybride Volvo testen we ook de volledig elektrische Volvo EX90 met trekhaak. Als we in het Zeeuwse Wolphaartsdijk aan het Veerse Meer de parkeerplaats van de haven opdraaien, zien we in de verte Patrick van de Ven aankomen. Achter de toch al flinke auto hangt een tandem-as trailer met daarop een X-79 zeiljacht, de zwaarste combinatie waarmee je met een gewone auto de weg op mag. Patrick heeft er een rit van 85 kilometer opzitten, vanuit Breda naar het Veerse Meer: “Het trekken van een trailer was tot
nu toe geen optie met een elektrische auto. Ook bij deze Volvo wist ik vooraf niet hoe goed hij deze zware trailer zou trekken.” Voor de zekerheid is daarom zoon Laurits meegekomen; hij reed achter zijn vader aan in de gezinsauto, een Volvo XC90. Laurits: “Stel dat de batterij onverhoopt leeg was geraakt, had ik het met deze auto kunnen overnemen.” Het was niet nodig: test geslaagd.
Rijbereik zonder trailer: 618km
De maximale actieradius van de Volvo EX90 zonder trailer is 618 kilometer (WLTP). In de stad is het verbruik minder dan 16 kWh per 100 kilometer. Op de snelweg is dat iets meer: ruim 20 kWh per 100km. Belangrijkste pluspunt: je rijdt volledig CO₂-vrij.
Ruim voldoende power
Moeiteloos stuurt Patrick de Volvo met trailer de dijk op, vrij steil omhoog. Het lijkt deauto weinig te deren, de twee elektromotoren beschikken over voldoende kracht. De mannen blikken enthousiast terug op hun rit. “De EX90 deed het perfect! Hoe groot is de actieradius nog?” wil Laurits weten. “Ruim voldoende,” antwoordt Patrick terwijl hij het portier opent om een blik te werpen op het 9-inch grote bestuurders display. “Nog 41 procent. Zeker niet slecht.”
Trekgewicht
De X-79 is een wedstrijdboot en daardoor met waterverplaatsing van 1345 kilo relatief licht. De trailer zelf weegt rond de 700 kilo, waarmee het totale gewicht van boot en trailer uitkomt op 2045 kilo. Daar mee blijft het gewicht van de sleep onder de 2200 kilo, het maximale gewicht dat de auto officieel kan trekken. Samen duiken vader en zoon nog even in de getallen. Patrick: “Bij vertrek in Breda was de batterij nog voor 75 procent gevuld. We hebben er ongeveer een uur en een kwartier over gedaan.” Laurits pakt z’n telefoon erbij om wat berekeningen te maken. “De batterij heeft een capaciteit van 111 kilowattuur. Bij vertrek stond de batterij op 83,25 kilowattuur… Dan kom ik op een verbruik van iets meer dan 32 kilowatt per uur. Dat is slechts 10 kilowattuur meer dan het verbruik zonder trailer.” Op vallend netjes voor zo’n zware combinatie.” Met een motorvermogen van 380 kW (517 pk) is deze elektrische Volvo EX90 inderdaad een echte krachtpatser. Patrick: “Je crost zo het hele land door met een trailer met een Yngling of rib.”
Ritgegevens
Afstand gereden – 85 km in 1 uur en 15 minuten
Beginstand accu – 75% van 111 kWh (vol) = 83,25 kWh
Eindstand accu – 41% van 111 kWh = 45,5 kWh
Verbruik – 37,75 kWh
Gem. verbruik – 30,2 kWh (37,75 in 1,25 uur)
Gem. verbruik per 100 km 32,08 kWh (37,75 op 85 km)
Wedstrijd
Behalve de rit met de trailer staat er vandaag nog meer op het programma. Het is vrijdagavond en bij Watersportvereniging Wolphaartsdijk betekent dat: avond wedstrijden. Vader en zoon Van der Ven doen mee met de zomercompetitie van de Yngling-klasse. Er hebben zich maar
liefst twintig teams ingeschreven. Patrick: “Mijn Yngling is een bijzonder
exemplaar: de Japan 1. De boot werd ooit gebouwd voor de Olympische Spelen, maar is uiteindelijk nooit in actie gekomen.” Hij koppelt de trailer met de X-79 los en rijdt de auto naar de Yngling, die ook nog op een
trailer staat. Bij het achteruitrijden springt meteen een liveweergave van acht camera’s aan. Handig positioneert Patrick de trekhaak precies bij de dissel van de trailer, om straks de Yngling naar de kraan te rijden.
240 Estate
Tijdens het optuigen vertelt Patrick hoe hij ooit zijn eerste J-24 kocht in Engeland en de boot ophaalde met zijn Volvo 240 Estate. Naast zijn eigen Volvo XC90 is de familie ook zeer tevreden over hun andere auto, de XC60. “Met deze auto reed mijn vrouw de kinderen altijd naar het zeilen. Met een trailer met RS-feva’s en een rib trokken ze het hele land door. Een super auto, zeggen we vaak tegen elkaar. Zijn we zeer content mee.”
Opladen: van 10 naar 80 procent in 10 minuten
Thuisladen met 11 kW (3-fase wisselstroom) duurt ongeveer 10 uur. Aan een 250 kW snellader (CCS2, gelijkstroom) laad je van 10 naar 80 procent in een halfuur.
Last modified: 22 July 2025