Promo

Kaartplotter in je hand

Orca Display 2: ultieme combinatie van tablet en plotter

11:35

orca display 2 kaartplotter

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je liever je tafel of tablet boven je ingebouwde kaartplotter verkiest als het gaat om navigeren. Bijvoorbeeld omdat je huidige plotter traag kan zijn, misschien geen touchscreen heeft of wellicht alleen benedendeks of juist buiten achter het stuurwiel te gebruiken is. Of omdat je simpelweg (nog) geen kaartplotter aan boord hebt. Een groot nadeel van je tablet gebruiken om op te navigeren, is echter dat je het scherm buiten met fel zonlicht niet goed af kunt lezen. In beide gevallen geen ideale situatie dus. Orca komt nu met één oplossing voor al deze problemen. De startup combineert namelijk het beste van een kaartplotter en een tablet in hun nieuwste navigatieproduct: de Orca Display 2.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

orca display 2 kaartplotter

Navigeren vanuit je huis of kooi

Orca is een maritieme tech startup uit Noorwegen met innovatieve navigatieproducten. Inmiddels gebruiken meer dan 40.000 booteigenaren uit Europa, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hun navigatieproducten. De oprichters van Orca werkten eerste bij B&G en brachten dus veel expertise met zich mee. De Orca Display 2, opvolger van de Display 1, levert de betrouwbaarheid van een kaartplotter en de prestaties en intuïtieve bediening van een tablet in één draagbaar apparaat. Thuis aan de keukentafel je volgende zeilreis voorbereiden en de route meteen in de kaartplotter zetten? Het kan met deze draagbare Display. Ook afwisselend navigeren vanuit je bed, de kuip of de kaartentafel is nu mogelijk met een en dezelfde plotter.

Gebruik aan boord

De kaartplotter werkt alleen een eigen, op maat gemaakt kaartsysteem, dat de kaarten updatet via een internetverbinding. Om toegang te krijgen tot de vaarkaarten heb je een Orca-abonnement nodig van €119,- per jaar. Bij dit abonnement zijn verschillende diensten inbegrepen, zoals automatische routering. Eenmaal gedownload, kun je er ook offline mee navigeren. Ook als je niet meer jaarlijks betaalt of regelmatig internetverbinding hebt, blijven de kaarten beschikbaar- updates zijn dan alleen niet meer mogelijk.

Navigeren op de plotter kan in vrijwel alle omstandigheden ook aan dek. De Display 2 is namelijk waterdicht en functioneert tussen de -15 °C en 55 °C. Daarnaast gaat de batterij in navigatiemodus tot acht uur onafgebroken mee. Opladen doe je met de draadloze oplader via inductie. Met de verschillende montage-armen kun je het 10-inch apparaat zowel liggend op een vlak oppervlak als tegen je mast of rechtop onder je buiskap monteren.

orca display 2 kaartplotter
De Display 2 gemonteerd tegen de mast.

In alle omstandigheden haarscherp beeld

Naast de mobiliteit van het apparaat, is de schermkwaliteit een groot pluspunt. Het Lumen HDX-scherm levert onder alle omstandigheden namelijk net als andere kaartplotters een helderheid van 1000 nits- ook in direct zonlicht. Bovendien kun je zelfs met gepolariseerde brillenglazen het scherm vanuit elke hoek moeiteloos aflezen. Verder heeft de plotter net als moderne tablets volledige HD-resolutie en 220 pixels per inch; dat is vier keer hoger dan de kaartplotters die veel mensen aan boord hebben. Op het scherm kun je naast de route en de vaarkaarten ook informatie over onder andere AIS en je autopilot uitlezen tijdens het varen.

Snelheid en gebruiksgemak van tablet

Verder kun je de plotter ook gebruiken als iedere andere tablet, door apps te downloaden via de Google Play Store. Daarnaast kun je er een simkaart indoen om gebruik te maken van internet via een databundel- als je internetbereik hebt. Zolang je verbonden bent met het internet, beschikt de Display ook over eigen weerberichten. In Nederland gebruikt Orca als bron hiervoor de weermodellen van het Amerikaanse NOAA. Deze modellen zijn een stuk minder nauwkeurig dan ons vetrouwde HARMONIE-model van het KNMI. Het HARMONIE-model heeft namelijk een hoge resolutie, met een roosterafstand van minder dan 2,5 kilomter. Het GFS-model van NOAA daarentegen, heeft een resolutie van gemiddeld 22 kilometer. Voor onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Scandinavië ontvangt Orca wel weerinformatie van de nationale meteorologische organisaties. In deze landen kun je dus al op de Display 2 accurate voorspellingen van weermodellen met een hoge resolutie ontvangen.

Met de 8-core CPU is de Display 2 60% sneller dan zijn voorloper. De dual-core GPU -een primeur onder de kaartplotters- levert 75 procent betere grafische prestaties. Frustratie tijdens het invoeren van een nieuw waypoint omdat de plotter traag reageert of de knop niet doet wat je wilt, is dus verleden tijd.

Vanaf half april te koop

Al met al is de Orca Display 2 dus erg geschikt voor wie een mobiele en handzame kaartplotter zoekt, of als je een flinke upgrade van je tablet als navigatiemiddel wilt. De Display 2 komt half april op de markt voor €999,-. Om het apparaat als kaartplotter aan boord te gebruiken, moet je daarnaast ook het Orca Core systeem aanschaffen à €499,-. Een montagesysteem naar keuze om je plotter aan boord te kunnen bevestigen, kost €299,-.

Wil je meer weten over de Display 2? Alle informatie over de kaartplotter en de andere producten vind je op de website van Orca.

Last modified: 23 maart 2023
Sluiten