Promo

Er zijn grenzen aan zelfredzaamheid

Soms heb je het niet in eigen hand

08:58

Vaarzeker

Veel zeilers zijn trots op hun zelfredzaamheid. Op een fokje de haven aanlopen als de motor het begeven heeft is soms nog wel een optie, maar stelt vaak de bemanning wel op de proef. Zelfs met een goede voorbereiding en onderhoud, zijn er nog veel problemen waar je als zeiler tegenaan kunt lopen (of varen).

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Een aantal onderwerpen zijn een terugkerend onderwerp van gesprek op de haven. En dat is omdat we er allemaal mee te maken kunnen krijgen.

Dieselbacterie

Sinds de introductie van biodiesels zijn de problemen rondom vervuiling van tank en filters exponentieel gegroeid. Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Kun je zelf je filters vervangen op open water, of heeft dat geen zin meer als de tank vervuild is?

Waterplanten

Op het Markermeer, IJmeer en randmeren zijn de problemen met waterplanten een jaarlijks terugkerend fenomeen. Sommige jachten liggen werkelijk vast in het wier, zonder nog een meter voor of achteruit  te kunnen. Heeft het zin de wiervelden te ontwijken, of kan wier dat nét onder het wateroppervlak verstopt zit je ook verrassen?

Schommelende waterstanden

Door klimaatverandering hebben waterbeheerders steeds vaker moeite met het handhaven van het gewenste waterniveau. Dit heeft als gevolg dat routes die schippers al jaren volgen, ineens minder diep kunnen zijn. Of dat dammen, die eerst nog zichtbaar waren, ineens onder water verdwijnen. Ken je het gebied goed genoeg?

Vaarzeker

Alles onder één dak

Als watersporter heb je weinig invloed op bovenstaande fenomenen. Bovendien zijn het drie problemen die de komende jaren waarschijnlijk erger worden. Wanneer je vast zit in het wier, is de kans groot dat je drie partijen nodig hebt. Iemand moet je binnen slepen, het wier moet weggehaald worden uit je roer, schroef en kiel, en het koelsysteem kan verstopt zitten. Vind in hartje zomer voor al deze opdrachten maar eens een lokaal bedrijf dat hier tijd voor heeft.

Vaarzeker wil daar verandering in brengen door alles onder één dak onder te brengen. Het bedrijf sleept de boot binnen, duikt het onderwaterschip schoon, en gaat meteen aan de slag om de motor weer op orde te krijgen. Zo kun je binnen een handomdraai zelf weer wegvaren. Maar je kunt er ook terecht voor advies over de actuele situatie rondom de waterplanten, of technische oplossingen die de zelfredzaamheid verhogen.

Vaarzeker biedt deze diensten in het hele land aan, ook op de binnenlandse meren en kanalen. Zoals de meeste watersporters weten, kan hulp op het water een kostbare aangelegenheid zijn. Dat is nu verleden tijd met hele betaalbare abonnementen.

Bekijk wat Vaarzeker voor jou kan betekenen en welk pakket het beste bij jou past. Ga naar Vaarzeker.nl.

Tags: Last modified: 8 december 2022
Sluiten